Sommaren är en tid då hjälpen till offren för människohandel försvinner, enligt de som arbetar med frågan. Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

Människohandelns offer mer utsatta sommartid

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda fall av människohandel ligger på rekordnivåer enligt Brå. Men sommaren är en tid då hjälpen till offren försvinner.

Antalet anmälda brott av människohandel har ökat markant, sett till några år tillbaka. Och när myndigheter och mottagningar tar sommar finns risk att möjligheten till hjälp för de utsatta minskar.

– Sverige stänger ner och utsatta får svårare att få tillgång till stöd och skydd. För de som lever under förtryck och våld är detta förödande och något som samhället aktivt borde ta tag i, säger Madeleine Sundell, jurist på Frälsningsarmen och ordförande i Plattformen för civila Sverige mot människohandel, till TT.

– En väg ut ur exploateringen är vad de drabbade hoppas på. Det krävs hjälp utifrån. Det är inte ovanligt att den enda kontakt de har är med sin förövare, säger hon.

Ett exempel på detta är från i våras då två män dömdes vid Uppsala tingsrätt för att ha lurat en 18-årig kvinna till prostitution. En av männen var till en början tillsammans med kvinnan som lockades hit från Rumänien. Inte förrän polisen gjorde ett tillslag kunde kvinnan ta sig ur situationen.

Dubbelt så många anmälningar

Sett till fem år tillbaka har antalet anmälningar mer än fördubblats men legat på 214 anmälningar år 2017 och 2018. Det kan bli en liknande notering för i år. Enligt de senaste preliminära siffrorna från Brottsförebyggande rådet (Brå) har 112 fall anmälts till polis under första halvåret 2019.

Det kan ha flera förklaringar tror Mikael Thörn, utredare på Jämställdhetsmyndigheten som har ett nationellt uppdrag att förebygga människohandel och prostitution.

– Det troliga är att det skett en faktisk ökning, men samtidigt har problematiken synliggjorts allt mer. Det har gjort att fler upptäcker det här och faktiskt anmäler, säger han.

Enligt Mikael Thörns uppfattning ökar inte själva människohandeln under sommaren, men han inser att myndigheternas stöd inte är lika starkt.

– Hela människohandelsområdet behöver prioriteras upp. Vi har ett nytt regeringsuppdrag från förra året, som handlar om brottslighet i arbetslivet där vi utbildat personal inom arbetsmiljöverket att kunna identifiera människohandel. Det kommer nog leda till fler åtal och domar så småningom, säger han.

Toppen av isberg

Bakom statistiken kan det finnas ett stort mörkertal. Enligt en de drabbade som Plattformen för civila Sverige mot människohandel kom i kontakt med förra året hade endast 95 av 122 haft kontakt med en myndighet. Möjligheten till stöd varierar också runt om i landet, menar Madeleine Sundell som vill se en nationell hotline dit allmänhet och utsatta kan ringa.

– Människohandel är en lukrativ business. Därför att risken att åka fast är väldigt liten när de utsatta är skyddslösa människor, särskilt på sommaren.

2008: 23

2009: 59

2010: 84

2011: 98

2012: 69

2013: 83

2014: 93

2015: 179

2016: 197

2017: 214

2018: 214

2019: 112*

* Preliminär statistik januari till juni

Källa: Brå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer