Jonathan Oja och Anna Runesson vid polisens pressträff under onsdagen. Foto: SVT

Två personer häktade i polisinsats mot sexhandel i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan utförde polisen en tre dagar lång riktad insats mot sexhandel i Uppsala. Den resulterade i att två män sitter häktade för grovt koppleri och att tolv personer misstänks för sexköp.

Insatsen utfördes av polisen i Uppsala tillsammans med Simon Häggström som är polis och specialist på prostitution och människohandel vid NOA, polisens nationella operativa avdelning. Anna Runesson, regionskoordinator för prostitution och människohandel, deltog i insatsens operativa arbete tillsammans med socialtjänsten i Stockholm.

Precis som i övriga Sverige och världen, finns det problem med sexhandel i Uppsala. Polisen har sedan tidigare kännedom om att det förekommer prostitution i staden.

– Det är den bilden som vi har arbetat utifrån i den här insatsen. Vi har exempelvis kunnat lokalisera misstänkta fall genom att annonser för köp av sex legat ute på internet, säger Jonathan Oja, polisinspektör och insatsledare, i samband med polisens presskonferens på onsdagen.

Fler resurser behövs

För att arbeta mot sexhandel krävs stora polisresurser. Det har inneburit att polisen i Uppsala inte har haft möjlighet att arbeta med den typen av brott i den utsträckning som det har behövts.

– Förra veckans insatser är ett bevis på att polisens arbete mot sexhandel både ger resultat och att det finns ett behov, säger Jonathan Oja.

Enligt Jonathan Oja faller brott som inte syns, som exempelvis sexhandel, lätt mellan stolarna.

– Insatsen tyder på att polisen måste lägga mer resurser på att arbeta mot sexhandel, vilket vi kommer att göra i framtiden. Jag vill förmedla att sexköparna inte kommer att gå fria i Uppsala, säger Jonathan Oja.

Simon Häggström har under insatsens gång även utbildat poliserna i Uppsala i hur man kan bedriva kontroll och rapportering av brott som exempelvis köp av sexuella tjänster. Även han påpekar att det krävs stora polisresurser för att arbeta mot sexhandel.

– Det är tydligt att det finns mycket att göra när polisen avsätter resurser för att arbeta med den här typen av brott, säger Simon Häggström.

Syfte att hjälpa utsatta kvinnor

Syftet med polisens insats i Uppsala förra veckan var dels att lagföra personer som köper sex, och dels att hjälpa kvinnor som utsätts för sexhandel. I samband med insatsen kunde tre kvinnor inom prostitution identifieras. De har erbjudits stöd från socialtjänsten.

– Vi försöker alltid att hjälpa personer som har blivit utsatta för sexhandel i så stor utsträckning som de vill. Det är otroligt viktigt att erbjuda stöd och trygghet. En del säger ja till hjälp direkt, medan andra är mer tveksamma, säger Anna Runesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexköpshärva på massagesalonger

Mer i ämnet