Omfattande rättegång om sexhandel i Uppsala har startat

Uppdaterad
Publicerad

Under förmiddagen startade den omfattande rättegången om sexhandel i Uppsala Tingsrätt. En 45-årig kvinna drev massagesalonger i Uppsala och på en ort i Stockholmsområdet där det ska ha sålts sex. I Uppsala handlar det uppskattningsvis om närmare tusen fall.

Nu åtalas kvinnan för grovt koppleri, vilket UNT var först med att berätta om.

SVT Uppsalas reporter Märta Hulth rapporterar innefrån rättsalen.

– Kammaråklagaren har bland annat läst upp ett sms där en person frågar om två kvinnor finns tillgängliga för 400 respektive 500 kronor. Även en bokningslista där båda kvinnornas namn finns med visas upp som bevisning, säger Märta Hulth.

Hemliga tecken

Under rättegången framkommer även att 9 av 14 av de som pekas ut som sexköpare har erkänt att de köpt sex. Beloppen rör sig från 400 kronor upp till 2 000 kronor.

Två tjänstemän på Skatteverket har hjälpt till att räkna ut hur omfattande sexhandeln varit. Enligt Skatteverket ska försäljningen av sexuella tjänster i Uppsala uppgått till cirka 480 000 kronor och cirka 30 procent av den totala försäljningen ska ha varit sexuella tjänster.

Åklagaren säger också att ett hemligt kodsystem har använts vid bokningarna. Ett kodsystem som byggt på thailändska tecken.

Började med ett tips

Polisen fick ett tips om massagesalongerna redan 2017, därefter började man spana och använda sig av bevisprovokation.

Nio poliser besökte under oktober och november 2018 salongerna vid olika tillfällen och betalade för massage. När de erbjudits sexuella tjänster har de avstyrt det hela.

Poliserna ska vittna under den kommande rättegången.

Nekar till brott

Den åtalade kvinnan nekar till brott och säger att hon inte känt till att det har sålts sex i lokalerna.

– Hon har aldrig tvingar eller förmått målsägandena att sälja sexuella tjänster. Hon har bara tillhandahållit material för massage och lokal. Hon har noga tillhållit att det inte får förekomma sexuella tjänster, säger kvinnans advokat Eva Glimstedt Torslow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexköpshärva på massagesalonger

Mer i ämnet