Nio poliser hjälpte till med bevisningen genom att besöka salongerna – där de erbjöds sexköp. (Arkivbild)

Närmare tusen fall av misstänkta sexköp på massagesalong – kvinna åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En 45-årig kvinna drev massagesalonger i Uppsala och på en ort i Stockholmsområdet där det ska ha sålts sex. I Uppsala handlar det uppskattningsvis om närmare tusen fall.

Nu åtalas kvinnan för grovt koppleri, vilket UNT var först med att berätta om.

Polisen fick ett tips om massagesalongerna redan 2017, därefter började man spana och använda sig av bevisprovokation.

Nio poliser besökte under oktober och november 2018 salongerna vid olika tillfällen och betalade för massage. När de erbjudits sexuella tjänster har de avstyrt det hela. Poliserna ska vittna under den kommande rättegången.

– Vi vill visa hur vanligt det har varit att det erbjudits sexuella tjänster på salongerna. Och de här poliserna har ju inte frågat efter sex, säger kammaråklagare Carl-Johan Granlund som väckt åtal i målet.

Närmare tusen fall

Och att det har vanligt råder det enligt åklagaren inget tvivel om. I Uppsala finns det bokningslistor från salongen, där de bokningar som handlat om sex markerats på ett särskilt sätt.

– Vi har gjort en uppskattning att det handlar om 889 fall av tillfälliga sexuella förbindelser mot betalning, och det är lågt räknat, säger Carl-Johan Granlund.

Den 45-åriga kvinnan står som ägare till det företag som drivit de båda massagesalongerna. Hon förnekar brott och säger i förhör att hon inte känner till något om försäljningen av sexuella tjänster.

Samtidigt med kvinnan åtalas 14 män som köpt sexuella tjänster på de båda salongerna.

– Fler kommer att åtalas, men det blir en senare fråga, säger Carl-Johan Granlund.

Rättegången kommer att pågå i åtta dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexköpshärva på massagesalonger

Mer i ämnet