Maria Chölers tågresa hem till Uppsala tog 13 timmar. Foto: Privat / TT

Marias mardrömsresa – fast på tåg och bussar i tio timmar

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalabon Maria Chöler var på väg hem från ett besök i Göteborg. Resan brukar ta runt fyra timmar men i onsdagens tågkaos blev den tre gånger längre.

Tåget rullade ut från Maria Chölers hemstad Göteborg klockan 11.30 på onsdagen. Hon var på väg hem efter en resa och hade ingen tid att passa förrän dagen därpå. Fram till Stockholm gick allt vägen, men sen hamnade hon mitt i tågkaoset och den sista timmen som var kvar på färden blev i stället tio.

– Det är inte första gången jag sitter still länge, men i går var det lite över det vanliga. Jag blev sittande i Häggvik i fem timmar, utan någon egentlig information om vad som hände. Jag har haft roligare eftermiddagar, säger Maria Chöler.

”Den med hårdast armbågar fick plats”

Efter fem timmar i Häggvik kunde hon ta pendeln till Rotebro, för att därifrån ta olika ersättningsbussar. Först till Märsta och sen till Arlanda. Vid halv ett på natten var hon till sist hemma i Uppsala igen.

– Bussarna fylldes upp och det var den med hårdast armbågar som fick plats, och det var inte jag, så jag blev sittande. Jag känner mig så gnällig när jag säger det, men har man en tid att passa så är det lika bra att ta tåget dagen innan för att vara säker, säger Maria Chöler.

Till vardags jobbar hon som jurist i Farsta. Nu under torsdagsmorgonen vågade hon sig på att försöka ta sig till jobbet för ett möte.

– Det är knappt jag vågar säga det, men faktum är att jag sitter på pendeln nu och den rullar!

Van vid förseningar

Hur känner du dagen efter en sådan resa?

– Det är lite nedslående att aldrig riktigt veta hur det ska gå. Det är den mest trafikerade tågsträckan i Sverige och det funkar så dåligt. Den dagen tåget är i tid blir man förvånad, men det borde vara tvärtom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.