Matina och hennes son nekades bistånd av socialtjänsten – kunde inte bo kvar

Publicerad

Uppsala kommun har nekat ekonomiskt bistånd till över 70 hushåll med syftet att komma åt uthyrare av svartkontrakt – trots ett osäkert rättsläge. Men SVT:s granskning visar att det istället drabbat utsatta barnfamiljer som riskerar att förlora sin bostad.

– Det är väldigt svårt. Vi ber varje dag för att Gud ska hjälpa oss, säger ensamstående Matina.

De senaste fyra åren har Matina och hennes 13-årige son bott på elva olika adresser. De har bland annat tvingats sova på golvet hemma hos släktingar, och när SVT Nyheter träffar henne i november berättar 45-åringen att hon för tillfället delar ett litet rum med sonen.

– Det är väldigt svårt. Vi ber varje dag för att Gud ska hjälpa oss, säger ensamstående Matina.

Biståndsexperimentet

”Söker jobb”

2019 blev Matina en av de första i Uppsala att nekas ekonomiskt bistånd på grund av att hon inte kunde uppvisa ett hyreskontrakt som godkänts av fastighetsägaren, något som försvårade hennes boendesituation ytterligare.

Känner du att du verkligen har gjort allt för att vara självförsörjande?

– Ja, jag söker jobb hela tiden. Jag har tidigare lagat mat i skolan, och jag älskade det. Nu jobbar med att ta hand om ett sjukt barn varje lördag. Men det blir bara 15 timmar i månaden.

Hör Matina berätta mer i klippet.

Detta är ekonomiskt bistånd

• Ekonomiskt bistånd är ett stöd som du kan söka från din kommun om du har problem att försörja dig själv och din familj.

• Var och en är i första hand är skyldig att själv försörja sig och sin familj. Om du kan arbeta måste du enligt socialtjänstlagen stå till arbetsmarknadens förfogande för att ha rätt till försörjningsstöd. Om du är sjuk och därför inte kan arbeta behöver du kunna styrka nedsatt arbetsförmåga. Det kan även bli aktuellt om du har andra problem som hindrar dig från att arbeta eller delta i aktiviteter.

• Ett exempel på ekonomiskt bistånd kan vara till boendekostnad. Utgångspunkten vid bedömningen av vad som är skälig boendekostnad bör vara vad en låginkomsttagare på orten normalt har möjlighet att kosta på sig. Kostnaden bör även relateras till hyresnivån hos allmännyttiga bostadsföretag eller andra större bostadsföretag på orten.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biståndsexperimentet

Mer i ämnet