Spår av medeltida trästad hittad mitt i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

I och med den stora ombyggnationen av Stora torget i Uppsala har en unik möjlighet uppstått. Det är första gången någonsin som arkeologer får gräva i jorden under torget.

– Det gör det förstås extra spännande att gräva här, säger Joakim Kjellberg, projektledare.

Stora torget, som då hette ”Nya torget” byggdes i mitten på 1600-talet.

– Då rev man den äldre bebyggelsen som fanns här som gator, tomter och hus. Och det är den vi hittar spår av nu när vi går ned i marken under själva torgmiljön, säger Joakim Kjellberg som projektleder undersökningarna.

Tillsammans med Karin Stenström från Upplandsmuseet är han på plats för att dokumentera de äldre lämningar och konstruktioner som kommer fram i grävandet.

Outforskad mark

Ingen arkeolog har tidigare undersökt platsen eftersom det varit torg sedan 1600-talet. Att det finns äldre bebyggelse har arkeologerna känt till utifrån de undersökningar som gjorts i kvarteren runtomkring.

– Men just vad som fanns här på torget före mitten på 1600-talet har vi ingen arkeologisk kunskap om, och det gör det förstås extra spännande att gräva här, säger Joakim Kjellberg.

Trång trästad

En träbrolagd gata, alltså en gata som är lagd av trästockar samt utfyllnadslager, har hittats från vad man tror är den senare delen av 1300-talet. Karin Stenström föreställer sig en trång trästad på platsen utifrån de fynd som gjorts.

Vad hoppas du få hitta?

– Det är jätteroligt om vi hittar välbevarad bebyggelse, om vi kan se vad som har gjorts på platsen, vad människoorna har pysslat med, något som berättar om vardagslivet, säger hon.

Pågår till oktober

Utgrävningarna planeras fortsätta till oktober i år.

– Vi kommer att gräva djupare och djupare, så det här är bara början, säger Joakim Kjellberg.

Fynden ska analyseras och konserveras innan de så småningom kan hamna på museet.

I klippet: Se vilken slags tillverkning man tror bedrevs vid Stora torget en gång i tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.