Mer regn är att vänta, men snart kan våren anlända till Uppsala län. Foto: TT

Mer regn och blötsnö väntar – men våren kan komma till helgen

Uppdaterad
Publicerad

Under de närmsta dagarna kommer det fortsätta att regna och komma en del blötsnö i Uppsala län. Men mildare luft är på ingång och i slutet av nästa vecka skulle den meteorologiska våren kunna ta fart.

Idag, under söndagen, väntas det bli fortsatt regn och blötsnö i länet.

– Det kan bli lite torrare luft under kvällen och förmodligen spricker det upp och blir en del dis och dimma, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Men den torra luften är tillfällig och under natten mot tisdagen blir det fortsatt ostadigt väder med tidvis regnskurar och blötsnö.

– Kallare luft kan göra att det slår över mot snö och våta vägar riskerar att frysa på under natten mot tisdagen. På dagen blir det sedan 2 till 5 plusgrader och det kommer att vara nordliga vindar, säger Nitzan Cohen.

Mildare luft från torsdagen och framåt

Under onsdagen kan det komma att bli fortsatt regn. På torsdagen blir det mulet och det kommer att vara något mildare luft.

– På fredagen finns tendenser till torrare väder och temperaturen kommer att vara runt 5 till 7 grader. Förhoppningsvis blir det soligt, något som många nog önskar sig nu, säger han.

Kommande helg kan det bli mer vårlikt väder, dock skulle prognosen kunna förändras.

– Vi kan successivt gå åt ett mer vårlikt håll under veckan, säger Nitzan Cohen.

För att det ska räknas som att den meteorologiska våren är här krävs det att dygnstemperaturen är över noll grader sju dygn i sträck.

När kommer den meteorologiska våren?

– Det beror helt på hur kalla nätterna blir. Natten mot onsdagen blir kall och då börjas det om. Under andra halvan av mars borde det inträffa och jag skulle säga att det är ganska normalt att våren ankommer till Uppsala län då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.