Foto: SVT

Månadsprognos för resten av mars

Uppdaterad
Publicerad

Första halvan av mars har präglats av ostadigt väder på många håll i Europa och Skandinavien är inget undantag. Det mesta tyder på att det ostadiga vädret fortsätter ett tag till och att den där riktiga vårvärmen har svårt att nå norrut under längre perioder. Vilket egentligen är fullt normalt.

Kartan visar det tänkta upplevda vädret och inte några avvikelser från något normalvärde. Foto: SVT

Vecka 12 (18-24 mars):

Perioden börjar med ganska ostadigt i norra Europa, medan västra Europa har redan fått torrare väder tidigare än väntat. Varmare luft börjar generellt trycka på söderifrån och kylan i norra Europa dämpas och det blir allmänt mer vårlikt. I östra Europa fortsatt kyligt. Nederbörden kan fortfarande falla som snö i norra Skandinavien.

Prognosen för Medelhavet har ändrats något, det väntas bara enstaka regnväder över Sydosteuropa och mellanöstern. Mer sammanhängande regnväder kanske dyker upp senare. Istället är det lite mer regn över Algeriet och Tunisien, samt sydligaste Italien.

Kartan visar det tänkta upplevda vädret och inte några avvikelser från något normalvärde. Foto: SVT

Vecka 13-14 (25 mars-7 april):

Det mesta talar för att månadsskiftet kan komma att bjuda på en och annan dag med vårvärme, speciellt över Väst- och Centraleuropa. Det är också rätt sannolikt att åtminstone södra Skandinavien får ta del av den här vårvärmen och troligen når den även längre norrut. Atlantlågtrycken tar en hyfsat nordlig bana, vilket kan innebära en del regn och snö i Norge och norra Sverige, det är dock svårt att säga något om omfattningen på dessa vädersystem, eventuellt kan det faktiskt bli torrt i perioder om det blir mer högtrycksbetonat än väntat. Vid Medelhavet generellt varmare, men man får räkna med en del regnväder här och var.

Resonemang för den intresserade:

Den nordatlantiska oscillationen, NAO, befinner sig i en mer eller mindre positiv fas just nu. Trots det fick vi ner kalluft över oss nu i inledningen av mars. Troligtvis var den här kalluften ett resultat av kvarvarande effekter från den kraftiga sudden stratospheric warming (SSW) som inträffade i början på januari och försvagade polarvirveln i stratosfären rejält. De sista effekterna av försvagningen har nu nått ner i troposfären och sjunger på sin sista vers. Det stratosfäriska polarvirveln återhämtade sig under februari och är nu mycket stark, men det betyder inte att det nödvändigtvis blir milt även om det är det man vanligen associerar med stark virvel. Däremot ska vi inte vänta oss någon extremkyla.

En El Niño har kommit igång i Stilla havet (senare än det var tänkt), i nuläget är den mer av central karaktär (Central El Niño/El Niño Modoki). Den är dock mycket svag och tros ännu inte har särskilt stor påverkan globalt sett. Läs mer om El Niño här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.