Foto: SVT

Militär ambulans hjälper Akademiska med covidtransporter

Uppdaterad
Publicerad

En ny ambulans som tillhör Försvarsmakten rullar sedan nyligen på länets vägar. Den hjälper Akademiska sjukhuset med covidpatienter under vintern, när helikoptern på grund av vädret måste stanna på marken.

– När det är kallt blir det lätt isbildning på helikopterns rotorblad, och nu har vi fått den här ambulansen i stället för att avlasta den hårt belastade sjukvården, säger Daniel Löfving, läkare på Akademiska sjukhusets luftburna intensivvård.

Mellan sjukhus

Ambulansen, som körs av brandmän från Luftstridsskolan, används i stort sett varje dag och utgår från Ärna. Den transporterar främst patienter mellan olika sjukhus.

Coronaviruset i Uppsala

– Utrymmet är ju lite bättre än i helikoptern, men i övrigt är det samma utrustning och inte så stor skillnad för oss, säger Linda Karlsson, sjuksköterska.

Linda Karlsson får hålla sig på marken och i den inlånade militärambulansen när vädret håller helikoptern på marken. Foto: SVT

Sedan tidigare använder Region Uppsala även en Black Hawk-helikopter, som Försvarsmakten levererade i april förra året på begäran av Socialstyrelsen.

Videon: Titta in i  den militära ambulansen och se hur den fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet