Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hon vill se fler åtgärder mot hedersförtryck – jämställdshetsminister Paulina Brandberg (L) vid Fadime Sahindals grav. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Minister med för att hedra Fadimes minne

Uppdaterad
Publicerad

På 21-årsdagen av Fadime Sahindals död hölls den sedvanliga kransnedläggningen vid hennes grav på Gamla kyrkogården i Uppsala. Jämställdshetsministern Paulina Brandberg (L) var en av talarna som hedrade hennes minne.

En tunt snötäcke ligger över Gamla kyrkogården i centrala Uppsala. Vid Fadime Sahindals och systern Songüls gravar håller riksorganisationen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) den årliga kransnedläggningen till minne av årsdagen då Fadime sköts till döds av sin egen far.

Hennes advokat, Leif Ericksson, har svårt att hålla tillbaka tårarna när han pratar.

– Mördaren trodde att han hade tystat henne, men det är ju bara att titta här i dag – det blev precis tvärtom, säger han.

”Man blir arg”

En annan talare är jämställdshetsministern, Paulina Brandberg (L).

– Det är otroligt sorgligt och man blir arg när man tänker på hur hon rycktes bort, säger hon.

Paulina Brandberg har själv en bakgrund som åklagare och berättar att hon därigenom har mött personer och sett den ofrihet som många människor i Sverige lever i.

I klippet hör du några av de åtgärder ministern vill genomföra mot hedersförtryck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.