Peter Andersson, personalchef, ser allvarligt på den misshandel som inträffade på söndagsmorgonen. Foto: Pressbild Gamla Uppsala Buss/SVT

GUB: Misshandlade busschauffören mår bra efter omständigheterna

Uppdaterad
Publicerad

Gamla Uppsala Buss AB ser allvarligt på den händelse som ägde rum på söndagen där en busschaufför blev misshandlad av en person i 20-30-årsåldern.

Under söndagsmorgonen blev en busschaufför slagen i ansiktet av en person efter att chauffören anmärkt att förövaren haft ogiltig biljett.

– Det är fruktansvärt och det känns väldigt brutalt att få en knytnäve rakt i ansiktet. Chauffören gjorde bara sitt jobb, säger Peter Andersson, personalchef vid Gamla Uppsala Buss AB.

Personen som körde bussen mår bra efter omständigheterna informerar Peter Andersson.

– Jag pratade med honom igår och då mådde han bra. Han kommer hit idag för att göra en arbetsskadeanmälan. Vi kommer även erbjuda samtalstöd, det viktiga är att han mår bra.

Vet ni när busschauffören kommer börja arbeta igen?

– Inte i nuläget, vi får se vad han säger i dag när han kommer in till kontoret.

Är andra busschaufförer oroliga?

– En del av dem är oroliga, det gäller deras arbetsmiljö. Men vi har haft färre liknande incidenter efter januari 2018 då vi valde att förändra våra aviseringsrutiner.

Vad innebär detta?

– En aviseringsrutin handlar till exempel om hur vi upplyser kunden om att de måste ha giltig biljett och annan information.

Hävt skyddsombudsstopp

Efter händelsen utfärdade facket ett så kallat skyddsombudsstopp. Stoppet hävdes på måndagskvällen, rapporterar UNT.

En liknande händelse inträffade även i oktober i år där en annan busschaufför blev misshandlad av flera personer. En händelse som är under utredning.

– Vi har tillsammans med fackförbundet Kommunal startat en utredning och vi kommer att ha ett möte med Arbetsmiljöverket efter nyår för att ta reda på hur vi ska gå vidare i ärendet.

Misshandeln filmades

Precis som vid misshandeln i oktober så fanns det även en övervakningskamera i denna buss.

– Polisen kommer titta på inspelningen, och vi hoppas att det finns goda chanser till att de kan gripa förövaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.