Misstänkt för våldtäkt släppt på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en av de misstänkta våldtäktsmännen i den så kallade Facebookvåldtäkten släppts på fri fot. Detta bara några dagar innan domen ska falla.

Den 18-åring som misstänks ha våldtagit en kvinna i en lägenhet i Uppsala har släppts ur häktet. Han och två män till står åtalade för att vara inblandade i en våldtäkt som ska ha filmats och sänts live i en Facebookgrupp i januari. Det är Uppsala tingsrätt som tagit beslutet och åklagaren är besviken.

– Jag blev förvånad, vi hade yrkat på att de skulle vara kvar i häktet alla tre, säger åklagaren Magnus Berggren.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Tror på fällande dom

Domen kommer som tidigare planerat att komma på tisdag, och Magnus Berggren tror på fällande dom även fast 18-åringen släppts ur häktet.

– Min uppfattning är att även 18-åringen kommer att dömas för våldtäkt. Jag kan inte förstå det på annat sätt än att tingsrätten beaktat åldern på den misstänkta och att det är därför han släpps, säger åklagaren Magnus Berggren.

Mannens advokat är inte lika säker på att hans klient kommer att dömas, men tycker att tingsrättens beslut är svårtolkat.

– Vi vet inte om det betyder att han blir frikänd eller om det betyder att han döms men inte får fängelsestraff, säger 18-åringens advokat Henrik Stolare.

Hotbild mot mannen

18-åringen har fått lämna Uppsala eftersom det finns en hotbild mot honom, enligt hans advokat.

– Det är skönt för honom att inte vara häktad men samtidigt problematiskt att han inte kan stanna kvar i sin hemstad.

De två andra åtalade är fortsatt häktade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet