Den misstänkte tafsaren häktas och är misstänkt för åtta fall av sexuellt ofredande. Foto: SVT

Misstänkte tafsaren häktas – ”Han är låg och besviken”

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som misstänks ha ofredat en rad kvinnor i Uppsala häktades på fredagseftermiddagen.
– Han är låg och besviken, säger mannens advokat Stefan Wallin.

Mannen har häktats på sannolika skäl misstänkt för åtta fall av sexuella ofredanden.

– Jag är förvånad, av flera olika skäl. I majoriteten av de här fallen finns det inte sannolika skäl, det är min uppfattning. Sen är jag också av uppfattningen att sexuellt ofredande normalt sett ska ge böter, säger Stefan Wallin.

Enligt åklagarsidan är bevisläget gott. Totalt har ett femtontal kvinnor anmält att de utsatts för sexuella ofredanden i Uppsala sedan årsskiftet, och vice chefsåklagare Magnus Berggren utesluter inte att den misstänkte kan ligga bakom fler av fallen.

Bar blått munskydd

Enligt polisen har tillvägagångssättet eller signalementet i de olika fallen varit liknande. Mannen ska ha attackerat kvinnorna bakifrån, tagit dem på rumpan eller mellan benen, och sedan skyndsamt lämnat platsen. Samtliga kvinnor som anmält att de drabbats är i 20- eller 30-årsåldern.

Mannen greps initialt i måndags kväll i Ekeby i Uppsala. En privatperson ska då ha sett honom kliva ut ur en bil och ta på sig ett ljusblått munskydd. Han ska sedan ha gått mot en busshållplats där en kvinna befann sig. Privatpersoner på plats ska ha stoppat honom och kontaktat polisen.

”Förvånad och ledsen”

På torsdagen överlämnade han sig själv till polisen i sällskap av sin advokat. Han var anhållen i sin utevaro när han dök upp på polishuset. En dag senare sitter han häktad, mot sitt nekande.

– Han är besviken, förvånad och ledsen. Han har förnekat de här brottsmisstankarna och vill naturligtvis inte sitta inlåst på grund av det.

Hur skulle du beskriva honom?

– Som en helt vanlig kille, säger Stefan Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet