Den misstänkte serietafsaren försattes på fri fot när rättegången avslutades i Uppsala tingsrätt. Foto: SVT

Misstänkt serietafsare fri i väntan på dom

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte så kallade serietafsaren försattes på fri fot när rättegången avslutades i fredags. Enligt åklagaren behöver det inte betyda att han inte kommer att fällas för brotten.

Mannen, som är i 25-årsåldern, står åtalad för en rad sexualbrott mot kvinnor. Under januari och februari ska han ha överfallit och ofredat elva kvinnor i Uppsala. Två av överfallen har rubricerats som försök till våldtäkt.

Åklagare Magnus Berggren är försiktig med att tolka tingsrättens beslut att försätta den misstänkte på fri fot efter avslutad rättegång.

– Det går inte att dra några slutsatser så jag kan bara spekulera här. Men de brott han åtalats för når inte upp till nivån för obligatorisk häktning. Hade det handlat om våldtäkt blir det en annan sak, men nu är det ju ett försöksbrott.

Risken för återfall i brott har heller inte bedömts tillräckligt stor av tingsrätten för att mannen ska hållas kvar i häkte i väntan på dom.

Magnus Berggren tror på en fällande dom.

– Men vad det blir för rubriceringar och vilket straff det blir får vi se när domen kommer. Och därefter får ju vi åklagare – och försvaret – ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger Magnus Berggren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.