Foto: SVT/TT

Polisen: Fler anmälningar om överfall har kommit in

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen undersöker nu sammanlagt runt 15 fall av sexuella ofredanden i Uppsala.- Det är fall där tillvägagångssättet eller signalementet är likartade, säger Lisa Sannervik, presstalesperson.

De senaste två veckorna har polisen fått in tio anmälningar om en man som attackerat personer bakifrån, tagit dem på rumpan eller mellan benen, och sedan skyndsamt lämnat platsen. Nu ser polisen över anmälningarna för att hitta fler liknande fall, och hittills är man uppe i totalt femton liknande anmälningar.

– Vi tittar tillbaka och ser om vi har fler anmälningar med det här signalementet och tillvägagångssättet. Och när vi tittar tillbaka nu så har vi uppgifter från årsskiftet och framåt där vi ser att i ett femtontal ärenden så finns det här signalementet och tillvägagångssättet, berättar Uppsalapolisens Lisa Sannervik.

Vad gör ni för att få fast den här personen?

– Vi gör allt vi kan för att gripa honom. Vi arbetar med två spår utredningsmässigt. Det ena är att jobba med anmälningarna, att hålla kompletterande förhör med målsägandena och så vidare. I helgen hade vi ökat fokus i områden där brott skett, och vi gör allt vi kan för att gripa gärningsmannen och söker givetvis tips och iakttagelser från allmänheten.

”Reagera på sånt som är onormalt”

– Vi vill att man ska vara extra vaksam och reagera på sånt som är onormalt. Det kan vara en ensam man som står och väntar eller någon som cyklar omkring planlöst. Om man upplever något som är onormalt så ska man kontakta oss.

Kvinnorna som utsatts har varit ensamma vid tillfället, och samtliga är i eller omkring 20-årsåldern.

Hur ska man tänka nu om man är kvinna i 20- till 30-årsåldern, och är ett potentiellt offer för den här mannen?

– Man ska vara vaksam och om man blir utsatt ska man naturligtvis försöka påkalla uppmärksamhet. Många av brotten har ägt rum där det vistas fler människor normalt sett, så man ska försöka påkalla andras uppmärksamhet.

Polisen uppmanar dock allmänheten att ringa 112 direkt om man ser någon som man tror kan vara gärningsmannen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.