Uppsalabor om överfallen: ”Det känns inte tryggt alls”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckornas våg av anmälningar av sexuella ofredanden har inte gått Uppsalaborna obemärkt förbi.
Vi gick ut på stan för att höra människors reaktioner.
– Det är hemskt att känna att man inte kan gå själv kl 23 på kvällen, säger Lina Petersson, som bor i ett av områdena som är drabbat.

Totalt 15-tal anmälningar av sexuella ofredanden har kommit in till polisen i Uppsala. Polisen misstänker att det kan röra sig om samma gärninsman i alla fall.

Överfallen har främst varit i tre stadsdelar i Uppsala. Gärningsmannen har också riktat in sig på kvinnor mellan 20-30 år. Och polisen uppmanar allmänheten att vara extra vaksam och reagera på sådant som är onormalt.

Mannen ska ha smugit upp bakom kvinnorna och tagit dem mellan benen och sedan lämnat platsen.

– Det kan vara en ensam man som står och väntar eller någon som cyklar omkring planlöst. Om man upplever något som är onormalt så ska man kontakta oss, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

”Spaning”

Polisen jobbar nu dels med spaning, dels med utredning av de anmälningar som gjorts.

– Någon beskriver att han ska ha haft någonting för ansiktet och någon har uppfattat det som ett munskydd — här går beskrivningarna som kvinnorna har gett isär lite, så vi säger att han vid en del tillfällen ska haft något ljust för ansiktet. En del säger också att han ska ha haft en cykel. Det är många anmälningar och många beskrivningar, säger Sannervik.

– Vårt huvudfokus är att gripa den här mannen, säger Sannervik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet