Foto: SVT

Rubriceringar skärps mot misstänkt serietafsare: ”Våldtäktsförsök”

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 25-årsåldern som sitter häktad misstänkt för flera fall av sexuella ofredanden i centrala Uppsala under januari och februari är nu också misstänkt för våldtäktsförsök. Det efter att åklagaren valt att ändra rubriceringarna i två av de åtta fall som mannen är misstänkt för. Mannen omhäktades under torsdagen – dock endast för de sexuella ofredandena.

Mannen greps i början av februari efter en serie sexuella överfall i centrala Uppsala under januari och februari. Mannen är misstänkt för att vid flera tillfällen ha tafsat på kvinnors underkroppar. Mannen ska vid tillfällena ha varit maskerad med en blå kirurgmask.

Sammanlagt rörde det sig om åtta fall av sexuella ofredanden. Mannen greps efter att allmänhet fattat misstankar om den aktuella mannen vid en busshållplats i Ekeby i Uppsala.

Mannen har under en tid suttit häktad misstänkt för brotten. Under torsdagen hölls en omhäktningsförhandling mot honom. Åklagaren i ärendet, Magnus Berggren, ville före förhandlingen att två av de åtta fallen skulle skrivas upp till misstänkt våldtäkt. Istället för sexuella ofredanden. Detta efter förhör med målsägare.

– Jag kan säga så här i nuläget att jag bedömer bevisningen som god, men det handlar inte om rubricering utan om gärningar. Sen får vid se vad en slutgiltig rubricering blir.

Två fall

Enligt Upsala Nya Tidning ska det handla om två överfall på Tiundagatan och Arosgatan.

– Det är samma händelser som åklagaren ville rubricera upp, säger advokat Stefan Wallin.

Men tingsrätten ansåg inte att bevisningen för en häktning för våldtäktsförsök räckte till. Och valde 'endast' att häkta mannen på grunderna för sexuellt ofredande.

– Jag har ju en annan uppfattning än tingsrätten, säger vice chefsåklagare Magnus Berggren.

Hur överraskad är du att tingsrätten inte gick på din linje gällande de misstänkta våldtäktsförsöken?

– Till viss del är jag det, säger Magnus Berggren.

Förhör

Utredningen fortsätter nu med oförminskad styrka. Och misstankarna gällande våldtäktsförsök kvarstår och är en del av utredningen. Framöver nu handlar det bland annat om att få svar på teknisk bevisning och genomföra fler förhör.

Om Magnus Berggren är förvånad över tingsrättens beslut att inte besluta om häktning för våldtäktsförsök, är den misstänktes försvarare Stefan Wallin inte det:

Är du förvånad över att åklagarna inte fick igenom häktningen gällande försök till våldtäkt?

– Nej, det är jag inte.

En framgång?

– Det är svårt att tala i de termerna. Min klient omhäktades, men hävdar att han är skuldfri.

”Mår inte bra”

Varför inte?

– Det vill jag avvakta med, jag inte kommentera detaljer i en pågående brottsutredning.

Hur mår din klient?

– Han mår inte så bra. Normalt är en häktning med restriktioner besvärlig och extra jobbigt eftersom det varit mycket media kring det här.

Mannen sitter alltså alltjämnt häktad misstänkt för sexuellt ofredande, eftersom tingsrätten bedömer att det finns risk att han försvårar utredningen och att det finns risk att han återfaller i brott.

Mannen själv nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet