Det kan vara en person som har tvångsmässigt beteende när det gäller sin sexualitet, enligt rättspsykiatriker Marianne Kristiansson. Foto: Rättsmedicinalverket/SVT

Rättspsykiatrikern:”En gärningsman med personlighetsstörning”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nu en misstänkt för de sexuella ofredanden som ett femtontal kvinnor blivit utsatta för den senaste tiden i Uppsala.
– Ofta rör det sig om en gärningsman med en personlighetsstörning, säger Marianne Kristansson, rättspsykiatriker på Rättsmedicinalverket.

Rättsmedicinalverkets uppgift är bedöma om en person är väldigt psykiskt sjuk och ska dömas till rättspsykiatrisk vård, men detta är något som är extremt ovanligt när det gäller sexualbrott.

– Och det är bra anser jag, för det är kriminalvården som har de bästa behandlingsmetoderna för personer som begått sexualbrott, säger Marianne Kristiansson, överläkare och rättspsykiatrikerpå RMV.

Vad är det för typ av person som begår den här typen av sexuella övergrepp?

– Jag kan inte uttala mig på en individnivå, men man kan misstänka, och tro, att det här är en person som har tvångsmässigt beteende när det gäller sin sexualitet, som är personlighetsstörd och har svårt att kontrollera sin sexuella impulser, säger Marianne Kristiansson.

”Beteendet uppstår inte från en dag till en annan”

Enligt Marianne Kristiansson är den här typen av beteende inte något som uppstår plöstligt.

– Enligt vår kliniska erfarenhet så kan vi se att den här typen av beteenden ofta skett tidigare, innan personen grips, säger hon.

Den person i Uppsala som greps misstänkt för att ha sexuellt ofredat ett femtontal kvinnor släpptes efter förhör under måndagskvällen.

Finns det en risk att en misstänkt fortsätter med sina sexuella övergrepp när personen släpps?

– Jag kan inte uttala mig på en individnivå, men rent generellt kan man se att när gärningsmannen blivit gripen så har samhället observerat handlingarna, och det kan i sin tur stoppa beteendet. Men man måste veta mycket mer om individen och göra en riskbedömning för att veta mer specifikt.

Inte vanligt att våldet eskalerar

Enligt Rättsmedicinalverket är det ovanligt att våldet eskalerar när en person grips, men det kan förekomma.

– Det finns små grupper där vi kan se att gärningsmannens våld eskalerar, men det krävs återigen mer information om det specifika ärendet för att veta mer, säger Marianne Kristiansson.

Vad får gärningsmannen ut av sina brott?

– Ofta handlar det om en sexuell tillfredsställselse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet