Man greps för sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen har gripit en man i 25-årsåldern misstänkt för serien av sexuella överfall i Uppsala de senaste veckorna. Mannen frigavs av Åklagarmyndigheten, men är fortsatt misstänkt för sexuellt ofredade i flera fall och utredningsarbetet kommer att fortsätta.

Mannen greps vid 18-tiden på måndagskvällen i Ekeby i Uppsala. Enligt polisen var det en privatperson som reagerade på en man som klev ut ur en bil och satte på sig ett ljusblått munskydd. Mannen ska sedan ha gått över gatan till en busshållplats där det stod en kvinna.

Innan han hann fram till kvinnan ska han ha vänt tillbaka, och därefter stoppades han av privatpersoner som kontaktade polisen.

– Han är förhörd och vi sätter honom i samband med de hör ofredandena, säger polisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Mannen försattes sedan på fri fot.

Varför?

– Det var ett åklagarbeslut, så det får du fråga dem om. Men han är fortsatt intressant för oss, han är misstänkt.

Polisen jobbar nu med att säkra bevis mot 25-åringen.

Vad händer nu?

– Vi fortsätter med förhör och jobbar utifrån de uppgifter som kommer in, säger Lisa Sannervik.

Lagföring högsta prio

Jale Poljarevius på Uppsalapolisen påpekar att man jobbat hårt med att få ett stopp på serien av ofredanden.

– Och vi har haft ett bra samarbete med allmänheten som ledde oss rätt i går.

Men finns det inte en risk att ofredandena fortsätter om nu mannen är på fri fot?

– Högsta prio nu är att genomföra en lagföring, Vi har ju rätt så många målsäganden som vi jobbar vidare med, säger Jale Poljarevius.

Jouråklagare tog beslut

Det var en jouråklagare i Karlstad som fattade beslutet om att frige den misstänkte mannen. Vid åklagarkammaren i Uppsala har man inte insyn i motiveringen bakom beslutet.

– Åklagaren gör sin bedömning om det finns skäl att anhålla eller inte, och tittar bland annat på om personen är tidigare lagförd, om det finns flyktfara eller risk för försvårande av utredningen. Man tittar på hur allvarliga brotten är och på risken för fortsatt brottslighet. Men jag kan inte svara för hur en åklagare i Karlstad fattat sitt beslut, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala.

Brottet sexuellt ofredande kan ge bötesstraff, men också fängelse i upp till två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.