Sven-Erik Alhem tycker att det faktum att den misstänkte mannen släpptes låter ”anmärkningsvärt”. (Arkivbild) Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Alhem: ”Det finns en risk för att det här eskalerar”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en risk för att situationen i Uppsala blir farlig – de sexuella ofredandena kan eskalera. Det säger förre överåklagaren och juridiska experten Sven-Erik Alhem. Han förstår samtidigt att frisläppandet av den misstänkte mannen väcker frågor.

Uppsalabornas reaktioner på åklagarens beslut att försätta den man som misstänks för sexuella ofredanden i Uppsala på fri fot låter inte vänta på sig. På sociala medier – och i mejl till SVT Uppsala – ifrågasätts frisläppandet, här är några exempel:

”Varför häktas han inte?”

”Ska man inte sitta bakom lås och bom tills de säkrat alla bevis?”

”Är det inte rätt överhängande risk att han återfaller i brott?”

”Ta in honom så att kvinnorna kan känna sig lugna”

”Förstår”

Sven-Erik Alhem förstår allmänhetens reaktioner.

– Det låter ju anmärkningsvärt, men jag vill betona att jag inte kan uttala mig om det är rätt eller fel – jag har inte insyn i förhållandena i de enskilda fallen, säger han.

Däremot påpekar Alhem att om det bara handlar om ett enstaka fall av sexuellt ofredande, som kan ge böter, blir det aldrig fråga om häktning. Däremot kan det bli aktuellt om det handlar om flera fall.

– Sätts den här typen av ofredande i system så borde det nå upp till fängelsenivån och därmed går det att pröva frågan om häktning i domstol.

Sven-Erik Alhem tycker också det är begripligt att ofredandena, och det faktum att mannen släppts fri, skapar oro i Uppsala.

– Det är lätt att förstå att det skapar både irritation och frustration. Och visst finns det en risk för att det här eskalerar och att det blir en labil och farlig situation, säger han.

Enligt Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala, gör varje åklagare en bedömning från fall till fall.

– Åklagaren gör sin bedömning om det finns skäl att anhålla eller inte, säger Magnus Berggren.

Åklagarens beslut om att försätta den misstänkte mannen på fri fot är möjligt att överklaga.

Enligt Sven-Erik Alhem kan de kvinnor som utsatts för ofredandena begära en överprövning.

Begäran skickas till den åklagarkammare som fattat beslutet och prövas sedan av en överåklagare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet