Modersmålsenheten i Uppsala kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Modersmålsenheten i Uppsala kommun kan komma att läggas ner. Under måndagskvällen hålls ett möte mellan kommunen och föräldrar.

Inom Uppsala kommun finns i dag en modersmålsenhet som riktar sig till förskolebarn. Där jobbar 80 pedagoger och de behärskar ett 40-tal språk. Nu håller kommunens tjänstemän på att utarbeta fram ett förslag där den enheten ska fasas ut under ett års tid.

– Poängen är att vi vill få in språkstödet samlat, samtidigt som vi lägger ansvaret på förskolorna för den verksamhet som faktiskt förskolorna är ansvariga för enligt lag, säger Linda Eskilsson (MP), 1:e vice ordförande i utbildningsnämnden i Uppsala kommun.

För tre år sedan fick Uppsala kommun kritik från Skolinspektionen och myndigheten konstaterade att det fanns brister kopplat till olika modersmål inom förskolorna. Skolinspektionen krävde bland anat att alla barn i kommunens förskolor som har ett annat modersmål än svenska ska ges möjlighet att utveckla sitt modersmål. Det är nu därför kommunen håller på att ta fram ett nytt sätt att arbeta på.

Tanken är att den nya modersmålsundervisningen inom förskolan ska vila på två ben, dels en stödjande funktion för förskolepersonalen och dels pedagoger från Språkskolan som ska åka ut till barnen. I ett arbetsmaterial från kommunen nämns siffran fem-tio pedagoger från Språkskolan och tio pedagoger som ska vara riktade mot personalen.

Men ska dessa ersätta de 80 pedagoger som finns i dag?

Det är ett arbetsmaterial och vi har inte landat slutgiltigt i ett antal än, säger Linda Eskilsson (MP).

Under måndagskvällen ska Uppsala kommun ha ett möte för att informera föräldrar till barn med andra modersmål än svenska.

Modersmål i Uppsala

Trettio procent av barnen i Uppsalas förskolor har ett annat modersmål än svenska.

Det formella förslaget till ny organisation av modersmålsundervisning ska presenteras för utbildningsnämndens arbetsutskott den 23 maj och förslaget ska upp till beslut den 1 juni. Så det finns inget färdigt förslag än utan ett arbetsmaterial.

Källa: Uppsala kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.