Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: ”Vi är inte nöjda med det här”, säger utredningschefen Andreas Pallinder om våldtäktsanmälan som lades åt sidan. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Mordmisstänkt anmälde offret för våldtäkt – polisen lade åt sidan

Uppdaterad
Publicerad

Mordet i Hjälstaviken var en hämnd för ett påstått övergrepp, enligt åklagarna.

SVT Uppsala kan nu avslöja att den mordåtalade flickan anmälde offret för våldtäkt en månad innan han hittades hängd i en skogsdunge – men att polisen lade anmälan åt sidan.

– Teoretiskt hade vi kunnat förhindra ett mord, säger Andreas Pallinder, utredningschef vid Uppsalapolisen.

I februari i år anmälde den mordåtalade flickan att hon förra sommaren skulle ha blivit våldtagen, och i anmälan pekade hon ut förövaren med ett smeknamn.

En månad senare hittades mannen i 25-årsåldern död i ett träd i Hjälstaviken, och genom pengaöverföringar kunde man komma de nu åtalade tonåringarna på spåren och gripa dem.

Mannen mördas – utredning läggs ned

Först då – över en månad efter våldtäktsanmälan – var flickan kallad till sitt första målsägarförhör gällande anmälan, men när det skulle genomföras satt hon alltså redan frihetsberövad misstänkt för mord.

– I förhör med henne konstaterar vi att personen hon har anmält är den mördade mannen, och då lades utredningen ned, säger åklagare Moa Blomqvist.

– Polisen fick direkt utredningsdirektiv om att hon ska höras och att det var angeläget att göra det så snart som möjligt, så det är en fråga för polisen.

Polisen: Kunde har förhindrat mord

Från polisens sida säger man att anmälan var ”väldigt vag” och att den prioriterades ned utifrån att man i Uppsala hade en stor mängd ärenden.

– Vi är inte nöjda med det här, för om man har gjort en anmälan ska man kunna förvänta sig en snabb handläggning, säger Andreas Pallinder.

Är det rimligt att det dröjer över en månad innan polisen börjar arbeta med en våldtäktsanmälan?

– Nej det är det inte. Vi har haft problem med för många ärenden det senaste året och försöker komma till rätta med det.

Hade ni kunnat avstyra mordet om ni inte lagt våldtäktsanmälan år sidan?

– Rent teoretiskt hade vi givetvis det, för om vi hade frihetsberövat en misstänkt hade den personen inte kunnat bli mördad.

Annika Nisser, flickans advokat, uppger att man inte kommenterar det misstänkta motivet.

– Det är uppgifter som jag får spara. Men hela historien kommer att klarna under huvudförhandlingen.

I klippet: Mordmisstänkta flickan anmälde offret för våldtäkt – lades åt sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.