Till vänster: Albino-eken på Ramsta skola den 9 maj. Till höger: Albino-eken hemma hos Anna Jensen den 24 juni. Foto: SVT/privat

Den vita eken är döende – men har levt längre än vad forskarna trodde

Uppdaterad
Publicerad

Albino-eken som planterades av elever på Ramsta skola utanför Uppsala i början av maj har levt längre än vad forskarna beräknat – men nu kan den ha kort tid kvar.

– Eken har tappat sina blad och mår inte så bra, säger Anna Jensen, ekexpert.

När Anna Jensen och Diana Eckert, forskare vid Linnéuniversitetet, fick höra om den ovanliga albino-eken i våras, begav de sig till Uppsala för att undersöka den. Då trodde Anna Jensen att trädet hade två eller tre veckor kvar att leva.

– Därför förvånar det mig att den fortfarande är vid liv, säger Anna Jensen.

Ympats med en grön ek

För att öka den vita ekens chanser att överleva har den ympats med en grön ek, vilket innebär att en växtdel planteras in i en annan växt. Ympningen har genomförts av de experter som också har ympat den uppmärksammade 1000-åriga Kvilleeken.

– Man kan säga att den snyltar lite på den gröna plantan. Om processen skulle lyckas får den vita eken hjälp att producera eget socker, säger Anna Jensen.

”Inte så optimistisk”

Den senaste tiden har eken stått hemma hos Anna Jensen i Skåne. På måndagsförmiddagen tittade hon till eken för att se hur den mådde. Då upptäckte ekexperten att trädet inte växt ihop som det ska.

– Jag hoppas att den överlever, men jag inte inte så optimistisk. Jag skulle säga att det är 70 procent risk att den dör, säger Anna Jensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.