En sällsynt albino-ek har planterats av elever på Ramsta skola i Uppsala.

Världsunik albino-ek planterad på Ramsta skola

Uppdaterad
Publicerad

För någon månad sedan planterade fritidselever på Ramsta skola i Uppsala, ekollon. Alla små ekträd som nu har vuxit fram är klassiskt gröna, förutom ett – som är helt vitt.

Den vita eken, som av forskare kallas för albino-ek, är mycket sällsynt. Hur många som någonsin hittats i världen är okänt.

– Den är superovanlig. Jag har pratat med kollegor i USA och de har aldrig sett något liknande, säger Anna Jensen, docent i skog- och trädteknik vid Linneuniversitetet i Växjö.

– När jag fick höra om eken tänkte jag ”wow”. Det var fantastiskt och det är extra kul att barnen har planterat eken, säger hon.

Undersöker fotosyntes

När Anna Jensen, som även är expert på ekar, fick höra talas om albino-eken, bestämde hon och kollegan Diana Eckert sig för att bege sig till Uppsala. På torsdagen besökte de Ramsta skola.

– Vi vet inte exakt varför eken är vit men det är uppenbart att den saknar pigment. Det är den gröna färgen som fångar solljus, vilket krävs för att fotosyntesen ska fungera. Vi ska undersöka om den här eken har någon fotosyntes, säger Anna Jensen.

”Göra allt för överlevnad”

I slutet på mars planterade eleverna ekollon som de fått av en förälder till ett av barnen. Ett av ekollonen visade sig alltså vara av mycket sällsynt sort.

– Jag tänkte att vi kanske är de enda i hela Sverige som har fått en sådan här ek, säger eleven Svea Areskog.

På torsdagseftermiddagen tog forskarna med sig eken till Linnéuniversitetet. Där kommer den att placeras i ett växthus.

– Vi ska ta fler prover, och kommer att göra allt i vår makt för att den ska överleva. Vårt mål är att eken ska få komma tillbaka till Ramsta skola, säger Anna Jensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.