Hani Zeino (tolk), Basil Sleman, Sharwan Alhussen, Nassir Hussein och Hazar Abu Warad deltog i brevprojektet.

Möt den uppblåsbara flyktingen i Botan

Uppdaterad
Publicerad

Med start i dag kan man se en sex meter hög uppblåsbar flykting i Uppsalas botaniska trädgård. ”Jag känner igen mig” säger Sharwan Alhussen som flytt till Sverige från Syrien.

Konstverket är en del av en pågående universitetskonferens som ställer sig frågan om en människa kan vara illegal. Den uppblåsbara flyktingen turnerar just nu runt i Europa och det belgiska konstnärskollektivet som står bakom verket hoppas kunna ändra vår syn på de människor som just nu är på flykt i världen.

– Vi har gjort en enorm flykting, storleken speglar hur vi ser på flyktingar i dag. Frågan är om vi ser dem som stort hot eller som en stor möjlighet? säger konstnären Dirik Schelleken från konstnärskollektivet Schellekens & Peleman.

Vad hoppas ni uppnå?

– Debatten om flyktingar präglas i hög utsträckning av rädsla. Med vår surealistiska flykting hoppas vi kunna slå hål på en del av den rädslan.

Brevväxling

Tlillsammans med uställningen har också brevväxlingsprojektet ”Moving stories” startats. Ett projekt som vill förena flyktingar med andra invånare. Under torsdagen fick flyktingar i Uppsala chansen att dela med sig av sina historier i brev som kommer att delas ut till slumpvis valda adresser i Uppsala. Med brevet kommer ett vykort som mottagaren kan använda för att skicka ett svar till brevskrivaren.

– Jag skrev om att vi inte är några parasiter. Jag förklarade att vi har kommit hit för att vi var tvugna, säger Sharwan Alhussen som är en av de flyktingar som skrivit ett brev i dag.

Han berättar att han känner igen sig i den uppblåsbara flyktingen.

– Precis så där satt vi, med likadana västar, förklarar han.

Den uppblåsbara flyktingen finns på plats i Botaniska Trädgården torsdag till lördag.

Läs flyktingarnas brev

På projektets hemsida movingstories.world kan du läsa breven och skicka ditt eget svar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.