MSB bidrar med brandhelikoptrar för att bekämpa branden utanför Älvkarleby. Foto: TT/Arkivbild

MSB skickar brandhelikoptrar till norduppland

Uppdaterad
Publicerad

Ett 14 hektar stort område brann under onsdagen utanför Älvkarleby. Först när MSB satte in brandhelikoptrar för vattenbombning kunde man få elden under kontroll.

Räddningstjänsten larmades under onsdagseftermiddagen om en brand vid Gårdskär, utanför Älvkarleby i norra uppland. Vindarna var ogynnsamma och bidrog till att elden spred sig snabbt, men det ska inte ha funnits någon bebyggelse i närheten.

Totalt brann 14 hektar mark.

Som mest jobbade ett 30-tal brandmän med släckningen och framåt kvällen fick de också stöd av brandhelikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Mellan klockan 21 och 22 på onsdagskvällen var branden under kontroll. Under natten har eftersläckningsarbete pågått och markägaren, ett skogsbolag, har varit på plats.

– Vi ska ut och titta hur det ser ut nu på morgonen, så ännu kan jag inte säga att det är helt släckt, säger Lars Forsberg, inre befäl på Gästrike räddningstjänst tidigt på torsdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.