Imanskolan i Uppsala, som ligger i Slavsta, får inte fortsätta sin verksamhet. Foto: Alberto Lozano/SVT

Två muslimska friskolor får inte fortsätta verksamheten

Uppdaterad
Publicerad

De båda muslimska friskolorna Framstegsskolan i Stockholm och Imanskolan i Uppsala får inte fortsätta med sin verksamhet. Det är innebörden i två domar från förvaltningsrätten i Stockholm.

Förvaltningsrätten har bedömt att ledningskretsen i respektive stiftelse ”inte uppfyller de krav på lämplighet som gäller enligt skollagen och att Stiftelsen Framstegsskolan inte heller har ekonomiska förutsättningar att följa de föreskrifter som gäller för verksamheten”, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Allvarliga brister

Skolinspektionen beslutade att dra in tillstånden för de båda skolorna i maj i år. Myndigheten grundade sina beslut på bland annat Säpos varning om att eleverna påverkades mot en islamistisk ideologi och riskerade att radikaliseras.

Skolinspektionen pekade också på att huvudmännen, Stiftelsen Framstegsskolan och Stiftelsen Imanskolan, var olämpliga att bedriva skolverksamhet. Ett av skälen till detta var personkopplingar till Römosseskolorna i Göteborg, som också underkänts av Skolinspektionen. Fallet Römosseskolorna ledde även till åtal och fällande dom för ekobrott.

Beslut överklagades

Skolinspektionens beslut överklagades i våras av respektive skola och nu, sju månader senare, kommer alltså förvaltningsrättens dom.

Under processen har skolorna kunnat fortsätta bedriva sin verksamhet. Förra läsåret hade Imanskolan omkring 200 elever och Framstegsskolan ett 80-tal elever.

Enligt uppgifter till P4 Uppland planerar Imanskolan att överklaga domen.

I klippet hör du mer om domen och hur Uppsala kommun agerar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Maged Ashkar vid Imanskolan om hur han ser på risken för radikalisering vid skolan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.