Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
De senaste veckorna har ett hundratal döda fiskar hittats i Svandammen i Uppsala. Hur fiskarna hamnat i dammen och vad som orsakat deras dör är än så länge oklart. Foto: Ellen Pan

Mystisk fiskdöd i Svandammen – utreds av SVA

Uppdaterad
Publicerad

Många Uppsalabor som passerat Svandammen de senaste veckorna har reagerat på att det ligger döda fiskar i vattnet. Vad som hänt fiskarna och hur de har hamnat i dammen är oklart.

De senaste veckorna har sammanlagt omkring hundra döda karpar upptäckts i Svandammen. De första fiskarna som hittades i slutet av mars, har lämnats in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.

”I mer eller mindre stängda vattensystem förekommer ofta syrebrist vid denna årstid, så det är vår första hypotes. Men med tanke på att de dör efterhand vill vi även kunna utesluta att fiskarna har dött av en infektionssjukdom”, skriver SVA:s pressansvarige Mikael Propst i ett mejl till SVT.

Det virus SVA letar efter, på uppdrag av Jordbruksverket, heter vårviremi och drabbar bara karpfiskar. Om några veckor kommer svaret.

Oklart hur fiskarna kommit dit

På Uppsala kommun vet man inte hur fiskarna har hamnat i dammen.

– Vi har inte planterat in några. Vi vill inte ha fisk i Svandammen. De skitar ner, säger Fredrik Gustafsson som är enhetschef för Park och skog på Uppsala kommun.

När Svandammen renoverades för några år sedan tömdes den på mycket fisk, bland annat mört, brax och till och med en gädda.

I klippet ovan hör du Fredrik Gustafsson berätta mer om fiskdöden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer