• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industribyggnad på Kongahällavägen, mellan Björlanda och Säve flygplats, på Hisingen i Göteborgs kommun, Västra Götalands län, med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området inom en radie av 3 km att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Kökschef Patti Uddén och rektor Henrik Ljungblom tog emot priset på en gala i går kväll. Foto: Privat

Nannaskolans restaurang bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Nannaskolan i Uppsala har utsetts till Årets Skolrestaurang av White guide junior. Priset togs emot på en gala i Göteborg i går kväll.

Förutom bästa skolrestaurang blev kökschef Patti Uddén landets fjärde bästa skolkock, och rektor Henrik Ljungblom placerade sig på plats fem när Årets gatsronomiska rektor utsågs.

När SVT Nyheter Uppsala når rektorn på onsdagsmorgonen smids planer för hur hela skolan ska fira.

– Vi sitter precis och käkar frukost och njuter av segerns sötma. Naturligtvis ska våra elever få vara med och glädjas över detta, det blir någon slags överraskning i nästa vecka, säger Henrik Ljungblom.

Har besökt skolan

White guides motivering lyder:

”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.”

Nannskolan har arbetat mycket med miljön i skolmatsalen. Foto: SVT

Enligt Henrik Ljungblom bedöms flera olika kriterier, och juryn för White guide junior har besökt skolan oanmäld flera gånger.

– Vi fick ihop 95 poäng av 100, det är jätteroligt, säger han.

– Maten är bara en pusselbit, det handlar mycket om samverkan och hållbarhet också.

Nannskolan har jobbat mycket för att minska sitt matsvinn, vilket SVT Nyheter Uppsala tidigare rapporterat om.

Även Domarringens skola uppmärksammades av White guide junior – skolans restaurang kom på en niondeplats.

White guide senior prisade också en rad äldreboenden för maten. Där knep Nicola Youngman på Vilhems Gård i Knivsta priset för årets boendechef med motiveringen:

”För att du har järnkoll på det stora – strukturen, rutinerna, samarbetena. Men också för att du på allvar förstår vad ett varmt bemötande och barndomens dofter kan betyda för en gammal människa.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer