Pandemin slog hårt mot ägarnas visioner för Dragon Gate. Foto: SVT

Pandemin slog mot nya ägarnas visioner

Uppdaterad
Publicerad

Dragon Gate fick nya ägare. Det rådde optimism och förhoppningar på framtiden. Nu skulle man lämna alla problemen bakom sig.

– Vårt ställe har ju starka kopplingar till Kina. Så när det bröt ut där började man tänka. Men inte att det skulle ha den här effekten, säger Sara Donnerståhl, som driver caféet på Dragon Gate.

– Allt blev ju avbokat.

Det säger Lasse Schmidt Westrén, ägargruppen Sisyfos och projektledare för Dragon Gate, om effekterna av pandemin och de allmänna råden om hur många som fick samlas på samma plats.

Coronaviruset i Uppsala

Bland exemplen på inställda aktiviteter på Dragon Gate finns att fira det kinesiska nyåret, en techno-festival, träffar för healing, seanser och meditationer. Och även vanliga bröllop och fester och olika bussföretag som tänkte ha konfenrenser.

”Vi har gjort hemläxan”

När SVT Uppsala nu besöker Dragon Gate är platsen ödslig. Det är som att förbannelsen fortsätter – och nu förföljer de nya ägarna.

Det är en bild som Lasse Schmidt Westrén, inte vill bekräfta.

– Vi kom in för två år sedan så för oss har den här förbannelsen inte haft någon inverkan. Utan vi har gjort hemläxan och är redo för en roligare framtid, förhoppningsvis.

Se mer i klippet.

Hyr ut bostäder

I höstas började Dragon Gate hyra ut lägenheter i ett hus intill den stora hotellbyggnaden.

Verksamheten blev annan möjlighet till intäkter när de inbokade evenemangen föll bort.

Huset har tolv lägenheter varav tio ettor som kostar vardera 5 586 kronor i månadshyra.

På området finns också så kallade villavagnar, där skogsarbetare och anställda på ett programvaruföretag har hyrt in sig för kortare eller längre perioder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet