Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Se när Nataliya visar hur en ukrainsk jul firas – och hur det känns att hennes familj i år firar in högtiden i Sverige istället. Foto: Lisa Chröisty/SVT

Nataliya från Ukraina firar sin första jul i Sverige: ”Det känns inte som jul på insidan”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan åtta månader sedan Nataliya Kontseva och hennes fyra barn flydde kriget i Ukraina. Nu firar de sin första jul i Sverige – en kombination mellan ukrainska och svenska traditioner.

– Det känns inte som jul på insidan, säger hon.

Det finns flera likheter mellan att fira jul i Sverige och Ukraina – kyrkobesök, tända ljus och klappar under granen. Men det finns också en del som skiljer traditionerna åt.

– För det första så firar vi i Ukraina jul först den sjätte januari, så julen i år känns väldigt tidig, säger Nataliya Kontseva.

Ukrainakriget och Uppsala

Första julen utan familjen

Nataliya och hennes fyra barn flydde kriget i Ukraina för åtta månader sedan. Men kvar i hemlandet finns både hennes mamma och bror med familj, något som gör det svårt att på riktigt glädjas över högtiden, menar Nataliya Kontseva.

– Jag bara ber för att det ska bli bra, det är allt jag önskar.

I klippet: Se när Nataliya visar några av de ukrainska jultraditionerna – och hur det känns att hennes familj i år firar högtiden i Sverige istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Uppsala

Mer i ämnet