Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roger Olausson, friluftsarbetare på Uppsala kommun, berättar mer om det ökande intresset för friluftsliv i klippet ovan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Naturboom i Uppsalas friluftsområden – fördubbling efter corona

Uppdaterad
Publicerad

– Just det här att vandra är ett sätt att umgås som vi inte gjorde tidigare, säger Per Vesterlund, en av söndagens vandrare vid Hammarskog.

– Så här mycket folk har vi aldrig sett som rör sig ute. Det är en cirka  50-procentig ökning i friluftsområdena och i naturreservat i Uppsala jämfört med innan corona, säger Sandor Banffy, enhetschef på stadsbyggnadsförvaltningen i Uppsala kommun.

Man vet med stor sannolikhet hur stor ökningen är tack vare två mätpunkter, i Björklinge och Fjällnora. Där registreras varje besökare.

– Alla vill vara ute och röra sig. Vi ser det på soptunnor och på dass och att det går åt mycket ved, säger Sandor Banffy.

Utomhusliv på modet

Vid Hammarskog blåste det snålt på söndagen. Roger Olausson, friluftsarbetare där, tror att effekten med fler besökare i friluftsområden fortsätter även efter pandemin.

– Vi hoppas ju det. För jag tror inte bara det är en coronaeffekt – det ligger i tiden att folk rör sig mer ute, säger han.

Sätt att härda ut

Per och Kerstin Vesterlund stod precis i begrepp att börja vandra vid Hammarskog.

– Det är trevligt och man får vara ute. Och så är det ett sätt att härda ut också, säger Per Vesterlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet