Polisen fick gripa in under nazisternas demonstration i Uppsala under lördagen.

Nazister manifesterade i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nazister delade ut flygblad och manifesterade i centrala Uppsala under lördagen.

Vid lunchtid på lördagen genomförde ett tjugotal nazister från Nordiska motståndsrörelsen en manifestation och delade ut flygblad vid Celsiustorget i Uppsala. Enligt UNT var ett par av dem samma personer som tidigare dömts för misshandel av en Uppsalabo i augusti 2013. En misshandel som ägde rum på just Celsiustorget. Tidningen pratade med en av männen som säger att alla de som invandrat till Sverige efter 1975 ska utvisas om de tillhör fel ras.

– Genom dna-prov ska vi avgöra vilka som tillhör rätt ras, säger han till UNT.

Nazisträttegång i Uppsala

Han berättar också att de uppgått i Nordiska motståndsrörelsen istället för Svenska motståndsrörelsen eftersom de planerar att ta makten i hela Norden och vill höra ihop med liknande rörelser i grannländerna.

Hindrade konfrontation

För att protestera mot nazisternas budskap kom en grupp vänsteraktivister till platsen. Enligt polisen blev det då stökigt.

– Men vi hade då hunnit få dit en del poliser och kunde hindra konfrontation, säger Marcus Svensson, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen.

FAKTA: NORDISKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN/SVENSKA MOTSTÅNDSRÖRELSEN

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har vuxit fram sedan Svenska motståndsrörelsen (SMR) öppnat lokalavdelningar i andra Nordiska länder.

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som grundades 1997 och samlade veteraner från avsomnade Vitt Ariskt Motstånd

Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen.

Motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.

Aktivister med anknytning till SMR är dömda för en lång rad grova brott. Bland annat mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999.

Källa: Expo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazisträttegång i Uppsala

Mer i ämnet