Polisen slog till mot flera Uppsalaskolor under torsdagen. (Bilden är från ett tidigare tillfälle.) Foto: SVT

Polisen slog till mot skolor – nio elever misstänkta för brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen tog med nio elever under 18 år för drogtestning i samband med en insats på flera skolor i Uppsala under torsdagen. Även en person med kniv hittades.

Under torsdagen genomförde polis och socialtjänst en narkotikainsats i anslutning till både grundskolor och gymnasier i centrala Uppsala. Nio personer under 18 år medtogs för kroppsbesiktning och är misstänkta för ringa narkotikabrott. Men än har inget analyssvar på drogtesten kommit.

– När vi kommer på plats gör vi en vanlig profilering. Om någon visar tydliga tecken på att vara narkotikapåverkad och dessutom är känd av oss för liknande brott sedan tidigare så tar vi dem med för kroppsbesiktning, säger Lisa Sannervik, kommunpolis i Uppsala.

Skolorna väljs medvetet

Hur många skolor – eller vilka – det rörde sig om vill polisen inte uppge, men de har noga valts ut.

– Vi väljer skolor utifrån misstankar om att det hanteras narkotika där och att elever kan vara påverkade även på skolorna. Läget var så allvarligt att vi ville göra det på de här skolorna trots corona-läget, säger Lisa Sannervik.

”Många skolor misstänker att det finns narkotika där”

Förra året gjorde sex liknande insatser men i våras stoppades alla insatser med hänvisning till corona-pandemin.

– Det är många skolor som misstänker att det finns narkotika på skolorna och det är allvarligt. Vi jobbar mot nolltolerans. Skolorna ska vara en trygg och säker miljö.

Under insatsen påträffades också en 16-åring som bar kniv, denne misstänkts för brott mot knivlagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.