Förra året demonstrerade NMR i Kungälv. Foto: TT

NMR ställer in första maj-demonstration i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställer in sin demonstration i Uppsala på första maj. Organisationen hade sökt tillstånd för 300 deltagare – men hade ännu inte fått det beviljat.

Under en direktsändning på söndagseftermiddagen meddelande den nazistiska organisationen att den ställer in första maj-demonstration som i år var tänkt att ske i Uppsala. NMR anger smittorisken för coronaviruset som orsak.

Organisationen hade sökt tillstånd för 300 deltagare, men hade ännu inte fått ansökan godkänd. NMR:s plan var att marschera från Österängens IP – via Vaksalagatan – in till Stora torget.

– Vi kommer ta beslut om demonstrationstillstånden efter helgen, sade Jale Poljarevius, regional kommenderingschef, i veckan.

Vid förra årets marsch i Kungälv blev det stökigt och över 60 personer, från både NMR:s och motdemonstranternas sida, greps. Till årets demonstration hade drygt fyra tusen i sociala medier anmält att de var intresserade av att motdemonstrera mot nazisterna.

Sedan tidigare har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet meddelat att de ställer in sina tåg och istället firar första maj digitalt istället.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nazistiska NMR vill demonstrera i Uppsala på första maj. Foto: TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jale Poljarevius om coronavirusets inverkan på 1 maj. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet