Nu är Dannemora gruva såld

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att aktiebolaget Grundstenen köpt Dannemora gruva. Bakom bolaget står entreprenören Per Berglund, som bland annat introducerat bearnaisesås i Argentina.

– Jag vill inte säga så mycket i nuläget. Vi kommer de närmaste månaderna att sätta oss in i situationen och utarbeta strategier för hur vi ska utveckla företaget. Innan det är klart finns inte så mycket att säga, säger Per Berglund.

Köparen Per Berglund har ingen tidigare erfarenhet av gruvdrift, men det menar han sig kunna lösa genom att plocka in komptent folk.

Dannemora gruva

– Nej, det har jag inte. Men jag hade ingen erfarenhet när jag tog mig an att starta en bank, eller när jag startade vinbolag, eller när jag var i Afrika och startade telecomverksamhet eller när jag var i sydamerika och startade livsmedelsverksamhet med bearnaisesås. Jag har aldrig haft tidigare erfarenhet utan jag måste omge mig med duktiga människor på plats. Så har jag alltid gjort, och så kommer jag att göra nu också, sa Per Berglund till SVT Nyheter Uppsala i maj när han presenterade sina planer.

Läs mer: ”Jag har gett mig fan på att lyckas”

Entreprenör med storslagna planer

Prislappen för köpet har tidigare uppgetts till 7,9 miljoner. Utöver gruvdrift vill Per Berglund även satsa på andra verksamheter.

– Det skulle kunna vara allt från förvaringsplats, logistikcentral och pellets. Vi har 41 kilometer järnväg ner till hamnen.

Han har även sagt att han vill satsa på kulturbärande verksamhet.

– Där undersöker jag potentialen att ha hyresfria möjligheter för konstnärer och hantverkare i de Q-märkta byggnaderna som finns. Jag vill ha liv och rörelse, med fik och guidade visningar.

Östhammar kommun önskar lycka till

Östahmmars kommunalråd Jacob Spangenberg (C) berättar att det är beslutet som fattades på kommunfullmäktige den 14 juni som nu vinner laga kraft.

– Jag tror att det formella fastighetstillträdet sker i dag faktiskt.

Vad tänker ni i kommunen om affären?

– Det känns jättebra och det ska bli spännande att se hur Berglund och hans kollegor kommer att fortsätta arbetet. Jag håller tummarna och önskar dem lycka till, meddelar kommunalrådet i Östhammar Jacob Spangenberg (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemora gruva

Mer i ämnet