Ljuset i tunneln?

Uppdaterad
Publicerad

Glada miner efter nyheten om att konkursförvaltaren för Dannemora mineral har hittat en entreprenör som har som mål att åter påbörja gruvdriften igen.

Gruvbolaget Dannemora Minerall beslutade i mars 2015 att stoppa produktionen i gruvan. Orsaken till var att bolaget inte hade tillräckligt mycket pengar i kassan efter att gruvdriften drabbats hårt av prisfallet på järnmalm.

Minns besvikelsen

– Man såg alla lastbilar som stod stilla och människor var ledsna. Man hade hoppats på så mycket och kungen var här och det var stort. Hoppet tändes i byn. Jag hoppas det inte rinner ut i snön den här gången utan att det får bli på riktigt, säger Kristina Torstensson. 

Både David Wahlström och hans far arbetade med gruvrelaterad verksamhet när den var igång.

– Vi hoppas att det går bättre den här gången, det gav ju mycket jobb.

”Sätter Österbybruk på kartan”

Anna-Lena Vahlström är bilhandlare på orten blev glad när hon hörde om nyheten att en köpare är intresserad av att dra igång produktionen igen.

– Verkligen spännande! Det var ett stort nederlag för bygden när gruvan lades ned. Man har tänkt att någon borde kunna ta i det och det här känns jättespännande.

Vad betyder det för bygden att ha gruvdrift igång?

– Det var väldigt många som bodde här på bygden och som jobbade där nu sista svängen. Det sätter ju verkligen Österbybruk på kartan med en gruva här, säger Anna-Lena Vahlström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dannemora gruva

Mer i ämnet