• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Gruvsbrytning i Dannemora gruva. (arkivbild) Foto: TT

Tillstånd för gruvdrift dröjer

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det kännt att bolaget Grundstenen med entreprenören Per Berglund i spetsen har köpt Dannemora gruva. Men det lär dröja innan malmbrytningen återupptas.

Även om köpet är avslutat så är processen för att återuppta gruvdriften i Dannemora inte ens påbörjad.

– Nej, vi har inte fått in någon ansökan om att överta bearbetningskoncessionen för den nya ägaren, och det måste finnas innan man kan påbörja gruvdrift igen, säger Stefan Tuoma, gruvingenjör på myndigheten Bergstaten.

Är det en lång process att överta en koncession?

– Det beror på vem det är som söker. Det kan ta allt från några veckor till månader. Det är faktiskt så att det nästan är svårare att överta en koncession än att söka en ny. Man tittar på personens lämplighet, och om det finns kunskaper i företaget för att bedriva gruvdrift. Finns inte det så blir det svårt att överta det, säger Stefan Touma.

Förutom koncessionen så måste också den nya ägaren söka ett nytt miljötillstånd.

– Det måste den nya ägaren söka hos Mark- och Miljödomstolen. Det är samma där, finns inte ett nytt miljötillstånd får den nya ägaren inte påbörja gruvdrift igen.

”Ska driva gruvdrift. Punkt”

Per Berglund har varit öppen med att han inte har någon tidigare erfarenhet av gruvdrift, men säger sig ha personer som tidigare har arbetat med Dannemora i sin ”laguppställning. Bland annat förre vd:n för Dannemora, Ralf Nordén.

– Jag har fört en dialog med Ralf Nordén om han skulle vilja vara med som rådgivare. Det finns malm för tio år och jag har samlad erfarenhet från personer som tidigare har varit verksam vid gruvan. Jag har en laguppställning som jag kommer att presentera senare, berättade Per Berglund i en tidigare intervju med SVT Nyheter Uppsala.

Och om man får tro Per Berglund så kommer han se till att få de tillstånd som krävs.

– Ja, jag har en långsiktig ambition att bedriva gruvdrift, punkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dannemora gruva

Mer i ämnet