För andra gången på 20 år står medlemmar i Filadelfiaförsamlingen i Knutby åtalade för våldsbrott. På bilden till vänster syns en gudstjänst i Knutby Filadelfia tagen 2013. Foto: Jonas Ekströmer/TT/ och Tomas Oneborg/SvD/TT

Nu börjar rättegången i det nya Knutbydramat: ”Så rädd att jag kissade på mig”

Uppdaterad
Publicerad

Misshandel med en gaffel, sexuellt utnyttjande – och Gud. På tisdag inleds rättegången mot tre tidigare pastorer i Filadelfiaförsamlingen i Knutby – 16 år efter ett av Sveriges mest kända mord.

Som en robot, programmerad att tjäna Kristi brud – och i förlängningen Gud. Så beskriver ett vittne sina 20 år i Knutbys filadelfiaförsamling.

”Allt gick ut på att tjäna och rädda Åsa från ondska. Hon var beredd att dö för Åsa”, antecknar polisen efter förhöret med vittnet i mars 2018.

Redan 2004 var Åsa Waldau en av huvudpersonerna i det så kallade Knutbydramat, där pastorn Helge Fossmos fru mördades och en annan församlingsmedlem skottskadades svårt. Uppsala tingsrätt dömde Helge Fossmo för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök medan familjens barnflicka dömdes för mord och mordförsök till sluten rättspsykiatrisk vård.

Helge Fossmo må ha förmått sin barnflicka att begå mord. Men i den lilla församlingen i Knutby var det Åsa Waldau som bestämde – och hon blev hett stoff för medierna. Efter att Helge Fossmo och barnflickan fick sina straff skulle det dock dröja många år innan ”Kristi brud”, som Åsa Waldau blev känd som, hamnade på löpsedlarna igen.

Figurerade i medierna

Men det var inte så att mediernas fascination för Åsa Waldau försvann i och med att Knutbydramat fick sin upplösning. Under tiden bjöds hon in till såväl ”Malou efter tio” på TV4 som SVT-programmet ”Skavlan”, där hon och ”Baywatch”-stjärnan David Hasselhoff möttes.

Och så sent som 2016 dök hon upp i ”På spåret”, frågesporten som är ett av Sveriges mest folkkära tv-program.

Där fick hon i ett videoklipp ställa frågan till de två lagen: ”Under det som kallades för Knutbydramat så blev jag genom svenska medier känd som 'Kristi brud', men vad heter jag egentligen?”.

”Var så rädd att jag kissade på mig”

Vad få visste var att Åsa Waldau, som i skymundan fått en ännu mer upphöjd position i Knutby, under den här tiden ska ha utsatt flera av sina församlingsmedlemmar för misshandel. Bara månader efter ”På spåret” ska hon ha misshandlat en medlem i församlingen under en utlandsresa. Det är ett av många fall som nu ska prövas av Uppsala tingsrätt.

”Jag var otroligt tacksam. Det här trodde jag var min kallelse, att hjälpa Åsa i hennes tjänst att möta omvärlden”, berättar offret i förhör.

Men resan – som skulle bli en chans att visa sig duglig – slutade i smärta.

Åsa Waldau anklagas för att ha bitit den kvinnliga församlingsmedlemmen i nacken, dragit i hennes hår och klöst henne över kroppen.

”Det kändes som att jag blev överfallen av ett vilddjur. Jag var så rädd att jag kissade på mig”, berättar offret.

Åsa Waldau: ”Absolut en lögn”

Men ord står mot ord och Åsa Waldau själv beskriver vittnesmålet som en utsaga från en förvirrad kvinna, även om hon medger att hon gett församlingsmedlemmen en örfil för att ”få henne att börja prata” då hon var ”hysterisk”.

”Bita i nacken, riva och grejer är absolut en lögn. Det förnekar jag fullständigt”, säger Åsa Waldau till förhörsledaren.

Den här anklagelsen är bara en av många som Uppsala tingsrätt nu ska ta ställning till. Åsa Waldau, som har beskrivit misshandeln som ”en andlig strid”, står åtalad för att vid upprepade tillfällen misshandlat sex personer. Bland annat är hon misstänkt för att ha huggit en person i handen med en gaffel.

Förutom Åsa Waldau står ytterligare två pastorer åtalade:

  • Peter Gembäck, som gick till polisen och anmälde sig själv, misstänks för misshandel och olaga tvång. I en ny intervju med Svenska Dagbladet har han sagt att han blir besviken om han inte blir dömd men att han inte vill sitta i fängelse.  
  • NN, tidigare pastor, som står åtalad för misshandel och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning efter att ha haft sex med en 17-årig församlingsmedlem. I förhör har 17-åringen berättat att hon trodde att hon hjälpte pastorn i hans ”strid” för att ”åtgärda det som är sexuellt och smutsigt” innan Jesus kan återuppstå för att gifta sig med Kristi brud.

Väntas ta tio dagar

Rättegången väntas ta tio dagar och en mängd vittnen ska höras. Samtidigt är det bråttom – preskriptionstiden för misshandel av normalgraden är fem år och en misshandel som Åsa Waldau anklagas för är redan preskriberad.

Sex personer står som målsägande. Och till skillnad från den första Knutbyrättegången, där Helge Fossmo dömdes för anstiftan till mord, pekar mycket på att hela rättegången förutom genomgång av åtal och inställning hålls bakom stängda dörrar. Detta på begäran av åklagaren, i syfte att inte röja identiteten på den målsägande som ska ha utsatts för sexuellt utnyttjande.

Åsa Waldau själv har valt att inte svara på några frågor inför rättegången.

”Hon mår inte bra”, sa hennes försvarsadvokat Andreas Hahn i maj förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.