På 40 fler UL-bussar går det att surfa trådlöst. Foto: SVT/TT

Nu går det att surfa trådlöst på fler UL-bussar

Uppdaterad
Publicerad

UL har valt att installera trådlöst internet på 40 bussar och även USB-uttag på sträckan mellan Uppsala och Öregrund.

– Det ska göra bussresan mer användbar, säger Sture Jonsson, UL:s presschef.

Nu går det att surfa trådlöst på fler UL-bussar än vad som har varit möjligt tidigare, främst på stråket mellan Uppsala och Öregrund. Dessutom utrustas varje sittplats med ett USB-uttag för laddning av elektronisk utrustning.

– Det ska göra bussresan mer användbar för de som önskar arbeta med sin dator eller telefon. Det kan bidra till en mer aktiv resa och finnas möjlighet till förströelse, säger Sture Jonsson.

Trots att många har telefoner med betald surf, som 4G, ser Sture Jonsson ett behov. Han berättar att de ibland får in önskemål från resenärerna.

– Det här är en möjlighet för de med begränsad surf att inte använda sig av den mängden utan istället kunna använda wifi, säger han.

Öregrund till Uppsala

Sedan tidigare finns det internet på 11 dubbeldäckare som trafikeras på sträckan ut till Enköping och Västerås. Detta är en del i en satsning för att göra sträckan mellan Öregrund och Uppsala mer känt och attraktiv.

– Vi har möjlighet att ta emot fler resenärer på bussarna och vi arbetar tillsammans med Östhammars kommun och bussbolaget Nobina i ett flerårigt projekt, säger Sture Jonsson.

Något som redan har gjorts är att utöka antal turer med expressbussen som går direkt till Östhammar, med enbart två stopp på vägen i Gimo och Alunda.

– Det är en viktig sträcka för Östhammarskommun och många åker den. Många som åker bil kan av miljöskäl byta till buss, dels på grund av luftutsläpp men även på grund av utrymme eftersom det är trångt i trafiken i Uppsala.

Installationen kostade totalt 440 000 kronor, och abonnemanget för internet kommer att kosta 13 000 kronor per månad.

Andra bussar kan trafikera sträckan ibland och särskilda dekaler kommer att finnas på bussarna som har trådlöst internet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.