Nio års fängelse för Kvarngärdesmordet

Uppdaterad
Publicerad

Nio års fängelse för mord. Det blev domen i det uppmärksammade fallet där en 17-åring knivhöggs till döds av en 20-åring i augusti.

Det var i samband med ett bråk vid en skola på Kvarngärdet i mitten av augusti förra året som en 17-årig pojke knivhöggs i bröstet. Pojken fördes med ambulans till Akademiska sjukhuset men hans liv gick inte att rädda.

Redan vid 04-tiden morgonen efter dådet greps två personer misstänkta för inblandning i mordet. En av männen släpptes senare, den andra personen, en man i 20-årsåldern, åtalades den 6:e december för att ha knivmördat 17-åringen. Han döms nu till nio års fängelse.

Mordet på Kvarngärdet

Stödjer sig på vittnen

Åklagaren stödjer sig till stor del på vittnen. Något som under utredningen ställt till det då flera vittnen varit svåra att övertyga om att ställa upp och vittna. Någon teknisk bevisning att tala om finns inte.

Straffvärdet för gärningen ska, enligt domen, vara 14 år men eftersom den dömde 20-åringen var 19 år gammal vid dådet reduceras straffet ner till nio år.

Varför yrkade du på nio år?

– Jag bedömde det som att en vuxen person skulle ha fått 14 år och med de regler vi har om ungdomsrabatt hamnar vi på nio år. Jag har förståelse för om man tycker att det är lågt för ett mord, det tycker jag också men det är så de regler vi har ser ut, säger kammaråklagare Anne Sjöblom.

20-åringen ska också betala skadestånd till 17-åringens familj på totalt 126 000 kronor. Rättegången pågick i tre dagar och hölls bakom stängda dörrar på grund av den åtalades ålder. Rätten var enhällig i sin dom.

”Vår bedömning är att tingsrätten har fel”

Gärningsmannens advokat Leif Ericksson säger att de kommer att överklaga domen.

– Det är en väldigt komplicerad situation med många vittnen, men vi anser att det inte finns bevis för att min huvudman ska dömas. Vår bedömning är därmed att de har dömt fel och jag har pratat med min huvudman. Vi kommer att överklaga, säger han.

Hur trodde du att tingsrätten skulle döma fallet?

– Eftersom han har suttit fortsatt häktad så kunde vi ana att han skulle dömas, säger Leif Ericksson.

20-åringen har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kvarngärdet

Mer i ämnet