Nu ska frågan om övervakningen av en av Fyrishovs bubbelpooler upp i högsta instans. (Arkivbild) Foto: SVT

Övervakning vid bubbelpool tas upp i domstol

Publicerad

Ska Fyrishov fortfarande få kameraövervaka sin bubbelpool? Det ska Högsta förvaltningsrätten nu avgöra.

Badhuset i Fyrishov fick 2017 tillstånd att sätta upp en övervakningskamera vid en av deras bubbelpooler. Syftet var att förhindra olyckor och enligt Fyrishov AB har tio incidenter inträffat under 2016 i äventyrsbadet. Dock framgår det inte hur många av dessa som skett vid den aktuella bubbelpoolen. Datainspektionen har nu överklagat beslutet om tillståndet och menar att besökarnas integritet måste tas i beaktning.

Ny kamerabevakningslag

Beslutet om övervakningskameran togs enligt praxis från tidigare, innan en ny kamerabevakningslag kom 2018. Då godtogs bevakning av bubbelpoolen under förutsättningar att det fanns utredning om brottslighet på platsen.

Nu menar Datainspektionen att det inte har förekommit några fall där kameraövervakning har beviljats i syfte att förhindra olyckor, därför vill de nu pröva fallet igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer