Anna Hanning är chef inom Öppna förskolan i Uppsala. Hör henne berätta om stängningen på måndag. Foto: privat/arkivbild

Öppna förskolor stängs för att stoppa RS-virus

Uppdaterad
Publicerad

De kommunala förskolorna i Uppsala och Enköping stänger för att förhindra spridning av RS-virus. Anledningen är att Akademiska barnsjukhuset fortfarande är kraftigt överbelastat på grund av många små barn som behöver vård.

Redan i mitten av oktober gick Region Uppsalas smittskyddsläkare ut med rekommendationer om att hålla de allra yngsta hemma, och att inte lämna äldre syskon på förskolan på grund av den pågående RS-epidemin.

Men trots rekommendationerna har smittan inte avtagit, och trycket på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala är fortsatt hårt. Därför har regionen bett länets kommuner att stänga de öppna förskolorna för att förhindra smittspridningen.

I Enköping är det en öppen förskola, och i Uppsala handlar det om sex kommunala öppna förskolor som hålls stängda från måndag 8 november fram till 3 december. Även Svenska kyrkans öppna förskolor i Uppsala hålls stängda, och stängningen kan komma att förlängas.

Klippet: Chefen för Öppna förskolan i Uppsala, Anna Hanning, om stängningen.

Regionens RS-rekommendationer

Sedan 20 oktober har smittskyddsläkare i Uppsala skärpt rekommendationerna för barn under sex månader:

  • Håll barn under sex månader hemma så mycket som möjligt.
  • Låt även äldre syskon som går på förskola vara hemma, för att undvika smitta sina småsyskon.
  • Undvik sociala sammanhang där man träffar andra små barn, exempelvis öppna förskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.