Foto: SVT

Så ska kriminella unga stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Uppsala har startat en ny enhet som bara ska jobba med kriminella ungdomar. De kommer jobba kvällar och helger.

– Det är inte på kontorstid som de behövs, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.

Socialtjänsten är indelad i två delar. Den ena – Ungdomsjouren – består av socialsekreterare som jobbar förebyggande. Deras jobb är att fånga upp unga innan de hamnar i kriminalitet.

Sedan finns det en utredande, myndighetsutövande del vars uppgift är att utreda och bestämma vilka insatser som behövs för att hjälpa barnen och vårdnadshavarna.

Tidigare gjorde Ungdomsjouren en orosanmälan som handlades och landade på en utredares bord. Först då kunde beslut tas om vad barnet och vårdnadshavarna behövde för hjälp.

”Pusselbit som saknats”

I och med förändringen kommer både den utredande och beslutande delen vara med Ungdomsjouren och polisen ute på fält.

– Det här är en pusselbit som vi har saknat. Vi kommer kunna jobba betydligt mer effektivt som socialtjänst, direkt ute på plats, säger Hilde Wiberg, chef för Uppsala Ungdomsjour.

Amela Jadadic är en av tio socialsekreterare på den nya enheten.

– Det är en viktig förändring och det känns bra att komma närmare ungdomarna, säger hon.

Pengar till trygghet

Satsningen är en del i en trygghetssatsning som kommunen lägger tolv miljoner kronor på.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.