Mikael Köhler, vid Region Uppsala, läser igenom Coronakommisionens rapport. Foto: Pontus Stark/montage

Vården klarade av att ställa om under pandemin – tack vare personalen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukvården klarade – trots det extrema läget – av att ställa om och möta en pandemi. Det slår coronakommisionen fast i en ny rapport där man även konstaterar att pandemin lär få långsiktiga konsekvenser för svensk sjukvård.

– Jag förstår att många inom vården nog ser om sitt yrkesval nu. Man är jättetrött, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Uppsala.

Under fredagen presenterade coronakommisionen sin andra rapport. Där har man bland annat analyserat hur viruset spreds i landet och vilka åtgärder som sattes in för att begränsa smittspridningen. I den kritiseras den svenska hanteringen och beskrivs bland annat som ”undermålig”.

Men det är inte bara ris i rapporten. Det lyfts även fram att hälso- och sjukvården ”med kort varsel lyckades ställa om och skala upp vården av covidpatienter”.

Coronaviruset i Uppsala

Långsiktiga konsekvenser

Omställningen har skett till priset av en extremt hårt ansträngd personal och eftersatt vård av andra patienter. I rapporten konstateras att sjukvården ”kommer att leva med pandemins konsekvenser en lång tid framöver”. Region Uppsala har byggt upp en stor vårdskuld under pandemin – där patienter med andra åkommor fått vänta på vård då mer resurser har behövt skjutas till för att klara pandemin.

– Vi måste svara upp med personal för att möta det behovet och där har vi hamnat i ett gap just nu, säger Mikael Köhler.

Dessutom konstaterar Coronakommisionen att regioner och kommuners beredskap när det gäller lokaler, utrustning och personal måste bli bättre. Och att man måste ge de anställda arbetsvillkor som gör att de väljer att stanna kvar.

– Vi kan absolut bli bättre på att få folk att stanna kvar inom vården – särskilt de som jobbar dygnet runt, säger Mikael Köhler.

Hör mer i klippet ovan.

Det här är Coronakommissionen

• Tillsattes av regeringen 30 juni 2021

• Uppdraget: Att utvärdera åtgärder som vidtagits för att begränsa spridningen av covid-19

• Ska jämföra Sveriges åtgärder med andra länders

• Syftet: Att dra lärdom av hanteringen av virusutbrottet

• Har i tidigare rapport slagit fast att: ”Strategin att skydda de äldre har misslyckats”

• Idag, fredag den 29 oktober, släpps deras andra rapport med fokus på hanteringen av smittspridningsåtgärder

Källa: Coronakommissionen

Hälso- och sjukvården under pandemin

• Hälso- och sjukvården har haft förmåga att ställa om och hantera coronavirusets utbrott, trots existerande kapacitetsbrister. Detta får i stor utsträckning tillskrivas sjukvårdens personal och ledning.

• Omställningen har skett till priset av en extremt hårt ansträngd personal och att patienter som behövt annan vård har fått vänta.

• Pandemin har förbättrat och i många fall fördjupat samverkan mellan regioner och mellan regioner och kommuner. Det har delvis skett genom vårdyrkenas egna organisationer men också genom SKR:s samordnande roll.

• Regioner och kommuner bör prioritera ett sammanhållet patientcentrerat journalsystem. Möjligheterna till nationell uppföljning, måste också stärkas, i synnerhet vad gäller primärvården och den kommunala hälso- och sjukvården. Det måste även till standardiserade IT-lösningar som gör det möjligt med kommunikation mellan regioner och mellan regioner och kommuner.

• Regionernas och kommuners beredskap avseende lokaler, utrustning och personal måste bli avsevärt bättre. Regioner och kommuner måste sträva efter att ge vårdens anställda sådana arbetsvillkor att de väljer att stanna och utvecklas i sina yrken, vilket skulle förbättra möjligheten att klara bemanningen under en pandemi.

• Ett annat sätt att förstärka bemanningen kan vara att – genom lag eller avtal – säkerställa att åtminstone privata vårdgivare som får del av offentliga medel också ger den offentliga vården stöd i en nationell kris.

• Regeringen behöver stimulera kunskapsutvecklingen genom att stödja forskning om postcovid.

Källa: Coronakommissionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet