Illustration: Werket arkitekter

Ny storbio planeras i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

En stor biografanläggning kan bli verklighet i Uppsala. Planen är att skrota de SF-biografer som finns nu.

Under en lång tid har SF Bio letat efter en ny lokal för en stor bioanläggning i Uppsala. Nu är planen att den ska byggas i hörnet Klostergatan/Dragarbrunnsgatan. Det är SF som har tagit fram förslaget tillsammans med fastighetsägaren Uppsala Akademiförvaltning och fastighetsutvecklaren NCM Development.

– Dels vill vi hjälpa till att ge Uppsala en bra biografanläggning och hålla en trevlig stadsmiljö. Det andra är att de biografer som finns i dag inte uppfyller de krav och önskemål som biobesökarna ställer i dag, säger Torbjörn Axelsson, fastighetschef Uppsala Akademiförvaltning.

Gamla biografer kan lämnas

Om planerna blir verklighet kommer SF att lämna sina tre nuvarande biografer i Uppsala. Den nya bioanläggningen skulle också kräva att en del av det nuvarande huset i korsningen Klostergatan/Dragarbrunnsgatan rivs och en ansökan om att ändra i detaljplanen har lämnats in till Uppsala kommun.

– Om allt flyter på skulle det kunna stå klart vid årsskiftet 2018-19, säger Torbjörn Axelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.