Skeppet har gjort klart med en ny ägare. Foto: SVT/Privat

Nya ägaren till Skeppet: ”Först och främst ska hon bort från Uppsala”

Uppdaterad
Publicerad

Nya ägare som ska flytta, renovera och starta upp Skeppet på nytt. Där har ni senaste kapitlet i följetongen om Uppsalas mest utskällda fartyg.

– Tanken är att hon först och främst ska bogseras bort från Uppsala. Vi har lämnat in ett bogseringstillstånd till Transportstyrelsen, säger nya ägaren Mikael Eddaoui.

När Skeppet, eller M/S Graceland som blir fartygets nygamla namn, låg i Visby hamn jobbade han som barchef. Och det är Mikael Eddaoui, tillsammans med en kollega, som för ett par veckor sedan förvärvade fartyget.

– Det här är mycket nostalgi.

Hur mycket fick ni betala?

– Det är hemligt.

Vad ska ni göra?

– Vi  hoppas inom de närmaste veckorna att hon ska vara puts väck. Det beror på Sjöfartsverket. Sen ska hon göras i ordning på ett varv – skrovet ska målas, fönster bytas ut, ny el installeras, ett nytt kök ska in och så behövs nya markiser.

Det låter som att det kommer att kosta en del, hur mycket räknar ni med?

– Mellan en halv och en miljon kronor.

Och det finns?

– Ja.

Och vad händer sen?

– Vi är redan i gång och förhandlar med olika hamnar.

Är Uppsala en av dem?

– Nej, absolut inte (skratt).

Varför inte?

– Hon hör inte hemma här.

Tanken är att driva henne som en restaurangbåt och att verksamheten ska kunna öppna redan till sommaren.

Kommunen har kollat upp

Roger Lindström, områdeschef vid Uppsala kommun, bekräftar att man har varit i kontakt med den nya ägaren, och att man även kollat med Transportstyrelsen.

– Det finns en dialog med Transportstyrelsen kring ägarregistrering. Det förs också samtal kring bärgningstillstånd.

– Vår förhoppning är att den nya ägaren ska bogsera iväg skeppet, och vi har informerat om att det inte finns tillstånd att ligga på den plats som den ligger vid i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.