Nya beskedet: Polisregion Nord förstärker Uppsalapolisen

Publicerad

Polisen utreder nu fyra mord och fem mordförsök parallellt – en övermäktig arbetsbörda som gör att de begärt – och kommer att få – förstärkning från övriga landet.

– Vi har begärt förstärkning från NOA, Nationella operativa avdelningen, och fått det beviljat, säger regionpolischef Carin Götblad.

Redan i förra veckan när den andra dödsskjutningen inom loppet av en vecka drabbat Uppsala – fick polisledningen besked om att man skulle få förstärkning från resten av polisregion Mitt.

Pressad personal

Per Halldén som är chef för polisen i Uppsala län, konstaterar att arbetsbelastningen gör att samma utredningspersonal ofta får jobba med flera utredningar parallellt, vilket inte brukar vara modellen vid t ex mordutredningar.

– Ofta kanske man jobbar med ett mord i taget, i dag använder vi våra resurser så optimalt vi kan för att få ut det mesta – vi är helt enkelt tvungna till det. Det sätter press på personalen givetvis.

Ändå hinner man inte med och behöver hjälp med specialistkompetens från utanför regionen.

Specialistkompetens förstärker

– Det är specialister och analytiker från region Nord som är på ingång, säger Per Halldén.

– Analytiker har till uppdrag att sortera i alla de mängder av information som kommer in i utredningen och se vilka utredningsspår som ska följas och så vidare.

Det rör sig om uppemot en handfull specialister arbete mot grova brott från Nord som kommer att förstärka polisen i Uppsala under en tid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet