Polisen har fått in viktigt filmmaterial som bevisning i fallet med Facebookvåldtäkten. Foto: TT

Nya bevis i ”Facebookvåldtäkten”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har fått in nytt viktigt bevismaterial i fallet med den misstänkta våldtäkten som ska ha sänts live på Facebook.

– Det kommer inte från Facebook utan från en annan källa, säger åklagare Magnus Berggren.

Den misstänkta våldtäkten ska ha ägt rum i en lägenhet i Uppsala den 22 januari. Händelsen kom till polisens kännedom efter att vittnen ringde och larmade om att övergreppet sändes live i en sluten grupp på Facebook. Polisen kunde då ta sig till platsen och avbryta. Dagen efter greps tre män misstänkta för inblandning i händelsen.

I morgon är sista dagen för åklagarna att väcka åtal, men enligt Magnus Berggren kommer de med största sannolikhet att begära förlängd åtalstid. Och då blir det upp till de tre häktade männen och deras försvarsadvokater om de går med på detta. I annat fall krävs en omhäktningsförhandling.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Annan källa än Facebook

Även om nytt bevismaterial lämnats in till polisen saknas fortfarande den fullständiga filmen som visar hela förloppet.

– Det här materialet kommer inte från Facebook, utan från en annan källa – mer vill jag inte säga om varifrån vi fått filmmaterialet, säger åklagare Magnus Berggren.

De tre männen sitter häktade sedan den 25 januari för inblandning i våldtäkten och filmningen. Samtliga tre är kända av polisen sedan tidigare, bland annat för narkotikabrott. Alla tre nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet